מתי לאחרונה התגבננת כחתול? עיריית תל אביב- יפו, העיר העברית הראשונה, במחווה עירונית ליום השפה העברית: "להתעמל בעברית"

מתי לאחרונה התגבננת כחתול? עיריית תל אביב- יפו, העיר העברית הראשונה,  במחווה עירונית ליום השפה העברית: "להתעמל בעברית"
קרדיט: עיריית תל אביב-יפו

הקמפיין העירוני לרגל יום העברית יתמקד השנה בחידושי מילים ומונחים מתחום החינוך הגופני, כפי שנוסחו לפני 120 שנה על ידי צבי אריה נִשְרי (אוֹרְלוֹב) המנוח, דמות מיתולוגית שתולדותיה שזורות עמוק בתולדות העיר. נשרי הוא אבי התרבות הגופנית העברית והמורה הראשון להתעמלות בגימנסיה העברית הרצליה- בית הספר התיכון העברי הראשון הממוקם בתל אביב- יפו.

אותם מונחים מחודשים שהומצאו על ידו אוגדו ברבות השנים לספר בשם "לקסיקון למונחי החינוך הגופני" אותו הוציא בהוצאה עצמית בשנת 1970.

 הביטויים שנבחרו לקמפיין (מתוך אלפי מינוחים בלקסיקון של נשרי): ישיבת אריה, התגבנן כחתול, עמידת זאב, קפיצת צפרדע, קפיצת חמור, פסועון, הליכת איזון, עמידת ראש, עמידת ידיים, שכיבת שמיכה, ישיבה מזרחית, גשר + קשת, מכרע + משלח, סביבון יד ורגל, גלגל הצידה

 אביב הברון, נכדו של צבי נשרי: "אנחנו שמחים על כך שעיריית תל אביב-יפו מאפשרת ביטוי נוסף ועדכני למורשתו המגוונת של צבי נשרי, הן כמורה להתעמלות והן כמחדש שפת הספורט בעברית. בן נינתו של נשרי, נווה שהם, ילד בן 9 שחזר משבי חמאס, הוא אוהד כדורגל, וממלא אותנו גאווה לספר לו שמילים שהוא שומע היום בשידורי משחקים הומצאו מזמן על ידי סבא-רבא-רבא צבי. זו הזדמנות להזכיר שגם בימים אלה, שחרור כל החטופים היא המשימה החשובה והדחופה ביותר".

המחווה העירונית לרגל יום נוצרה בהשראת "לקסיקון"- עבודת וידאו שיצרה אמנית הווידאו והמחול אהרונה ישראל למוזיאון העיר תל-אביב-יפו בעקבות קול קורא שפורסם לקראת התערוכה הפותחת: "מלאכה ובטלה" המוצגת במוזיאון העירוני מאז פתיחתו המחודשת . ביצירתה חקרה האמנית את התרבות הגופנית העברית והתעכבה על האופנים הפיזיים שבהם חונך ואומן הגוף העברי כאמצעי להגדרת זהות תל אביבית וישראלית כאחד, תוך שהיא מקבלת השראה מאותם תרגילי התעמלות המופיעים בספרו של צבי אריה נשרי ז"ל.

המחווה העירונית נועדה לציון יום השפה העברית המצוין בכ"ב בטבת, יום הולדתו העברי של אליעזר בן יהודה מחיה השפה העברית שנקבע כיום לאומי שמטרתו לקדם ולחזק את מעמדה של השפה העברית בישראל וברחבי העולם. חידושי המילים והמונחים מתחום החינוך הגופני שנוצרו על ידי נשרי המנוח יוצגו בין היתר בכרזות פרינט סטטיות במתקני שילוט חוצות ברחבי העיר כגון תחנות אוטובוס ואחרים בסרטון דינאמי – כולם מעניקים חיים להגדרה המילולית של נשרי כפי שמתוארת בלקסיקון, לתנועות ותנוחות בתחום ההתעמלות, לצד השם שנתן להן נשרי.

הפרויקט קיבל את אישורם ואת ברכתם של בני משפחתו של צבי נשרי, וכן של ארכיון המכון הלאומי למצוינות בספורט ע"ש צבי נשרי שבמכון וינגייט.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
תהילה תערוכת צילום של הִלה עמנואל עשרות דיוקנאות של אמנים שהטביעו חותם על פס הקול הישראלי בית האמנים, תל אביב 16 ביולי - 5 בספטמבר 2026 הכניסה חופשית
ב־16 ביולי תיפתח בבית האמנים בתל אביב תערוכת הצילום "תהילה"...
תלמידי ישיבת אמית כפר גנים פיתחו אפליקציית למידה מתקדמת בשיתוף גוגל
ארבעה תלמידים מחטיבת הביניים של ישיבת אמית כפר גנים פ"ת...
בהשקעה של כ-45 מיליון ₪: עיריית בת-ים מקימה מוסדות חינוך ומבני ציבור חדשים בפארק הים
עיריית בת-ים ממשיכה בפיתוח שכונת פארק הים ומקדמת הקמה של...
שירות חדש של עיריית פתח תקווה להגברת הביטחון האישי: כל תושב יקבל את שירות האבטחה האישית-מונעת של חברת Bond ללא עלות, המונחה בינה מלאכותית וכולל סוכני בטחון הזמינים 24/7 תוך שניות. משמעות השירות המהפכני: התושב או התושבת אף פעם לא לבד!
ראש עיריית פתח תקווה, רמי גרינברג, מקדם בימים אלה מהלך...
גיהוץ איכותי עם מגהצי קיטור
מגהץ קיטור – מהפכה בגיהוץ הביתי מגהץ קיטור הוא הפתרון המושלם...
קבוצת אורון זכתה בשני מכרזי ענק של נת"ע בפרויקט המטרו בהיקף כולל של כ-362 מיליון שקל
החברה תבצע עבודות פיתוח, קידום זמינות והעתקת תשתיות בדיפו ראשונים...
חופשה קולינרית בתל-אביב
רשת  מלונות אדם משיקה חופשה במלון פיורי 41 ובמלון 1935...
זכויות כלכליות של נשים במסגרת הדין העברי
תביעת כתובה מהווה זכות יסוד המבוססת על התחייבות הבעל הקבועה...
כשאומנות פוגשת את החיים
מפגש מרגש במיוחד התקיים במהלך מסע ישראלי של שכבה יב...
רשת מוביסל ממשיכה להתרחב: פותחת את החנות ה-55 שלה בעופר בילו סנטר בהשקעה של כ-250 אלף ₪
רשת הסלולר מוביסל (MOBI CELL), מהמובילות בישראל, ממשיכה להתרחב ופותחת...
דילוג לתוכן