אחת ההתמודדויות המלוות את אוכלוסיית הגיל השלישי בשגרה, היא תחושת הבדידות. אלא שבשנה האחרונה, מאז פרוץ משבר הקורונה העולמי, נוספו קשיים חדשים ובלתי צפויים לסל הדאגות היומיומי וגרמו לאוכלוסיית העולם – צעירים כמבוגרים, להכיר את הבדידות מקרוב. בני אבריאל שפר, כחלק בלתי נפרד מאוכלוסיית הגיל השלישי בישראל – במסר של תקווה.
בני אבריאל שפר, 12.01.2021
קצת מספרים
הנחיות משרד הבריאות קובעות כי קיימת החובה על האזרחים במדינת ישראל להימנע ככל הניתן מיציאה מהבתים וחלה החובה בצמצום המגע הפיזי עם אנשים שלא מתגוררים בדרך קבע תחת אותו בית אב.
הגבלה זו, שעבור רובנו נראית כבר חלק מהשגרה ולמדנו לחיות עמה, נתפשת כמערכה אבודה מראש עבור אלו המתגוררים לבדם. בישראל, מונה אוכלוסיית הגיל השלישי מעל ל-1,300,000 אזרחים: אחוז האוכלוסיה המתגוררת לבדה בטווח הגילאים 60-69 עומד על כ-18%, בעוד שבטווח הגילאים 70-79 כ-24% מאוכלוסיה זו מתגוררים לבד. פלח האוכלוסיה בגילאים 80-89 מבשר נתון כואב מכולם: 45% מתוכה מתגוררים לבדם.
זה מדע מדויק
ממחקרים שבוצעו בשנים האחרונות, עולה שמלבד נוכחותם של אנשים בסביבתו של אדם, בדידות עלולה להופיע גם כתוצאה משינוי במצב כלכלי, פיזי, וחברתי. הבדידות נקשרת באופן ישיר להחמרה במצבו הגופני ו/או הפיזי של אדם וכתוצאה מכך משפיעה על מידת שביעות רצונו מחייו.
מכיוון שכך, בדידות עשויה לגרום למצבי רוח קיצוניים ובמקרים מסוימים עלולה להוביל לסיכון חיים – בעיקר בקרב אוכלוסיית הגיל השלישי.
נפש בריאה בגוף בריא
חשוב להבין כי קשר אנושי מהווה גורם מרכזי בחייו של אדם המשפיע באופן ישיר על מצב רוחו ועל מצבו הפיזי. ברוב המקרים ובעיקר בקרב אוכלוסיית הגיל השלישי, קשר אנושי חיובי מהווה בסיס לנחמה ומעודד את תחושת החיוניות. מתוך כך עולה, כי אדם הנמצא בקרבת סביבה תומכת יהנה מחיים בריאים יותר בכל האספקטים ומתוחלת חיים ארוכה יותר מזו של אדם שלא נמצא בקרבת אותה סביבה.
אם כך, איך מתגברים על בדידות?
אל תמנעו מלדבר על הקושי. שתפו אותו והעלו אותו לסדר היום על אף תחושת האשמה על היעדר היכולת שלכם לבקר את הקרובים לכם. תנו להם להבין שקשה לכם והנושא באופן טבעי ימצא נקודות ממשק משותפות הגורמות להבנה הדדית, שיתוף, שיחה ערה ומתן תחושת הכלה. השיח הכרחי להפגת תחושת הבדידות ולא חסרות דרכים ליצירה ולשמירה על קשר הדוק גם בימים אלה.
בעידן שלנו, שימור קשרים עם הסביבה מתאפשר במגוון פלטפורמות: טלפון קווי, פלאפון סלולרי המאפשר צילום תמונות, שיחות וידאו,שיתוף וגישה למערכות חברתיות שונות, מחשב נייד או נייח הפורס את כל הכלים התקשורתיים הנחוצים לאדם ב-2021.
נסו להיות יצירתיים בקשר שלכם עם הקרובים שרחוקים מכם:
שלחו תמונה לבוקר טוב, צרו אלבום תמונות כזכרון חיובי מתקופות טובות שעברתם יחד, ודברו על כך כנושא שיחה, נסו לראות סרט יחד ואף לשבת יחד לקידוש באמצעות שיחת וידאו.
לסיכום
עם תחילת שנת 2021 אנחנו בהחלט מרגישים את סופו של עידן הקורונה ומבחינים אפילו בהבזקי אור בקצה המנהרה עם כמעט 2 מיליון מחוסנים מאוכלוסיית הגיל השלישי. חשוב לזכור שאמנם הזום, הטלפון הנייד או הטאבלט, לעולם לא יחליפו מגע אנושי, אך יחד עם זאת, תחת מגבלות העולם החדש, זה הכי קרוב למגע פיזי שנוכל לקבל.