בעומק פני השטח

בעומק פני השטח
סדן הפקות אמנות

שם התערוכה: בעומק פני השטח

מעין בן יונה

 

אוצרת: גלינה ארבלי

בעומק פני השטח
סדן הפקות אמנות

מקור המונח "אורנמנטיקה" במילה הלטינית "ornare" שפירושה "לקשט ולעטר" אך גם "לסדר ולארגן". מאז שחר התרבות מבטא העיטור צורך בסיסי להטביע ממד אנושי אסתטי באמצעות הסידור מחדש של דבר קיים. ניתן לאפיין את האורנמטיקה בשלושה היבטים: מבחינת הצורה – העיטור הוא מערכת של דגמים החוזרים על עצמם בקצב אחיד; מבחינת התכלית – העיטור נועד ליפות ולקשט משהו אחר ולפיכך הוא אינו עצמאי אלא כפוף לדבר שהוא מעטר, לדוגמה חפץ, בניין, טקסט או ציור; מבחינת ההתייחסות למתבונן – מטרת העיטור לענג את עין המתבונן, ליצור בו נינוחות ויזואלית אסתטית ובכך להשרות אווירה נעימה של שביעות רצון.

בעומק פני השטח
סדן הפקות אמנות

בעבודות המוצגות בתערוכה מבקשת האמנית מעין בן יונה להשליט סדר מחדש בעולם העיטורים שבמסגרתו היא עובדת בשנים האחרונות ולבדוק מה קורה לאובייקט (המעוטר) כאשר הצורה שנועדה לקשט אותו (הפונקציה) יוצאת מפני השטח של הכלי.

בעומק פני השטח
סדן הפקות אמנות

בתערוכה לוקחת מעין את דגמי העיטור שהיא עובדת איתם, מוציאה אותם מפני השטח של הכלים שהם עיטרו ונותנת להם חיים תלת־ממדיים, לעיתים כאובייקט עצמאי שאינו תלוי בכלי אחר ולעיתים כעיטור תלת־ממדי המעטר כלי. במהלך זה של פירוק, בנייה והרכבה מחדש היא משנה את הצורה הכוללת של האובייקטים המוכּרים ובוראת אובייקטים בעלי חיות ואופי המרכיבים עולם חדש המזמין שוטטות. עולם מלאכותי זה, המשרה תחושה של טבע קפוא, שנמצא בתנועה ומזמין את הצופה להיכנס לתוכו, להתנתק ממה שקורה בחוץ ולהתמסר למה שקורה בתוך האובייקטים וביניהם, אובייקטים שהעיטור התלת־ממדי מקנה להם אישיות ואופי.

בעומק פני השטח
סדן הפקות אמנות

במהלך זה האובייקטים המוצגים בתערוכה חוזרים מחדש אל מחוזות הטבע, חזרה המתבטאת הן בצורותיהם המעגליות והמעוגלות והן בצבעוניות הטבעית של החומרים שהם מיוצרים מהם – הפורצלן בצבעו הטבעי הלבן והחֵמר בצבעו הטבעי השחור. בנוסף, מתקיים מתח בין העדינות של הפורצלן לבין הגסות והחספוס של החמר.

בעומק פני השטח
סדן הפקות אמנות

לפיכך התערוכה מציגה עולם מלאכותי שמזמין  את הצופה לשוטט ולטייל בין מבניו המעוטרים, להתבונן בהם בעיון, להתפלא, להציץ ולהתעמק בפרטיהם, לעקוב אחר התנועה שקפאה ולפענח את המבנה שלהם ובה בעת להרהר בתהליך האמנותי של הפיכת העיטור הדו־ממדי לתלת־ממדי ואיך הוא משפיע על המבנה המרחבי של האובייקטים.

[1] קישוט (עיטור) הוא דחייה של הדיכוטומיה בין הטבע והתרבות. זהו סינטיסייזר של ביטויים תרבותיים בתחום הטבע. קל לראות כיצד קרמיקאים יאמצו גישות כאלה לקישוט, מכיוון שהקרמיקה עצמה כרוכה בהפיכת הטבע (חֵמר) לתרבות (סיר).

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
אלגנטיות ונוחות במיטבן - אופנה איכותית לגברים ולנוער
סטייל מוקפד לכל הזדמנות בין אם אתם מתכוננים לאירוע מיוחד ובין...
מגיע לזוגיות שלנו שנאבק עליה
בלי אהבה אי אפשר לחיות. כאן אנחנו לא מדברים על...
עידן האבטחה החכמה
מערכת אזעקה אלחוטית מסמנת קפיצת מדרגה בעולם האבטחה. בניגוד למערכות...
ועדת יקירי העיר גיבשה את המלצותיה למקבלי אות יקיר העיר לשנת 2025
ועדת יקירי העיר תגיש למועצת העיר את השמות המומלצים לקבל...
יום המעשים הטובים: תלמידות אמית רננים חברו למרכז אלווין רעננה
לכבוד יום המעשים הטובים, תלמידות בית החינוך אמית רננים יצאו...
עלות רואה חשבון לעוסק מורשה –  איך מתאימים את השירות לצרכי העסק?
עוסק מורשה נדרש לעמוד במגוון דרישות חשבונאיות ורגולטוריות, שמחייבות מעקב...
"חדר משלה" הצגה חדשה המבוססת על חייה של וירג'יניה וולף בתיאטרון הסימטה
מה היתה אומרת וירג'יניה וולף לו היתה חיה בשנת 2025...
עיריית תל אביב-יפו ומוזיאון העיר חוגגים יום הולדת 116 לתל אביב-יפו בסוף שבוע של עוגות, סיפורים ובתי קפה סופ"ש יום הולדת ותחרות "עוגת העיר"
תל אביב-יפו חוגגת יום הולדת 116 בסוף שבוע של אירועי...
הכנה למבחנים במכון הדר: להצליח בגדול
הכנה למבחן מורה נהיגה ההכנה למבחן מורה נהיגה דורשת שילוב מדויק...
שבוע החינוך היסודי בפתח תקווה
שבוע החינוך בבתי הספר היסודיים בעיר יתקיים השנה בין התאריכים...
דילוג לתוכן