ברקע עליית נתוני ההתמכרות בישראל בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר ובשיא שבוע המודעות: משט "להאיר את עומר" – אירוע ספורט ים וחופים – יתקיים בחופי אשדוד, ראשל"צ ותל אביב

ברקע עליית נתוני ההתמכרות בישראל בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר ובשיא שבוע המודעות: משט "להאיר את עומר" – אירוע ספורט ים וחופים – יתקיים בחופי אשדוד, ראשל"צ ותל אביב
צילום ירון קליין

האירוע יתקיים ב-21 ליוני תחת הסיסמה: "ספורט שומר עלי חופשי מסמים" – לעידוד הספורט כמקדם חוסן ומונע התמכרות

המשט "להאיר את עומר" נערך בשותפות של המיזם "להאיר את עומר" עם המרכז הישראלי להתמכרויות ובריאות הנפש, האגודה לבריאות הציבור, מהות הרשות העירונית לביטחון וחוסן קהילתי באשדוד, רשות הספורט באשדוד, ובתאום מלא מול עיריות תל-אביב יפו, ראשל"צ, ואשדוד.
על רקע העלייה החדה מאז אירועי ה-7 באוקטובר בשימוש מוגבר בחומרים ממכרים – מוזמן הקהל הרחב להשתתף באירוע ספורטיבי יוצא דופן, משט המוני שמתקיים בו זמנית ב-3 חופים מרכזיים בישראל, הפתוח לציבור שיתקיים ביום שישי, 21 ביוני 2024 בחופי אשדוד, ראשל"צ ותל אביב. כל זאת במטרה להעלות את המודעות לתופעת ההתמכרות ההולכת ומעצימה בקרב בני נוער, ולהצגת אפשרויות של פעילות ספורטיבית כאלטרנטיבה בריאה.

האירוע מיועד הן לחותרים ושייטים המשתתפים במשט עצמו, והן לקהל הרחב שבא לצפות ולתמוך במשט ולהשתתף בהפנינג ספורטיבי בחוף עצמו. לאורך החופים ימוקמו צוותים מקצועיים של פסיכולוגים ועו"סים, אשר יעניקו הסברים לקהל הרחב על מחלת ההתמכרות ויספקו כלים להורים למניעת מעורבות ילדיהם עם סמים ואלכוהול.

אילי וד"ר רון לב איבדו את בנם עומר, למחלה ההתמכרות לפני כ-4 שנים. בעקבות מותו ממנת יתר הקימו השניים את המיזם "להאיר את עומר", במטרה להעלות מודעות בקרב בני נוער לסכנות שמחכות להם בעקבות שימוש בסמים ובאלכוהול. "כשאנחנו הבנו את חומרת הבעיה ועד כמה עומר היה משתמש בסמים, הוא כבר היה עמוק בתוך המחלה, מחלת ההתמכרות, והבנו שלא תפסנו את זה בזמן. עומר נסע לחו"ל וחזר, ניסה לעבוד, לעשות פסיכומטרי וללמוד וחווה כישלונות רבים ותסכול, ואנחנו היינו בשוק שזה קרה, כי עומר תמיד היה כל כך חכם ומוצלח. הכל התחיל בתיכון, שם עומר התנסה לראשונה באלכוהול וקנאביס, אבל חשבנו שזה ״כמו כולם״ ושזה יעבור לו. כשהבנו את חומרת העניין כבר היה מאוחר, ובסוף הלך לנו הילד" מספרת בכאב אילי לב, ומוסיפה: ״אם היינו יודעים עם עומר את מה שאנחנו יודעים היום – עומר אולי היה עדיין בחיים. לכן החלטנו להקים את המיזם כדי לספר על הסיפור שלנו, לעורר שיח ציבורי בנושא, ולהעלות את המודעות לסכנת ההתמכרות שאורבת לכולם".

על פי נתוני 'המרכז הישראלי להתמכרויות ובריאות הנפש' מאז אירועי ה-7 באוקטובר ניכרת עלייה חדה בשימוש בחומרים ממכרים. נכון לדצמבר 2023, 1 מתוך 4 ישראלים מדווח על שימוש בסיכון מוגבר בחומרים ממכרים. לאור העלייה המשמעותית בעיקר מאז פרוץ המלחמה, 'המרכז הישראלי להתמכרויות ובריאות הנפש' השיק תכנית לאומית להתמודדות עם התופעה ובה מספר מרכיבים מרכזיים חשובים בניהם הפחתת הסטיגמה, הסברה והגברת מודעות, הכשרת אנשי מקצוע ומטפלים ואימוץ מודל מניעה רמה הלאומית. בנוסף, הוקם לאחרונה מרכז לאומי להתמכרויות ובריאות הנפש בירושלים בשיתוף עם האוניברסיטה העברית המהווה אבן שואבת לחדשנות בתחום המחקר, ההכשרה והטיפול.

האגודה לבריאות הציבור מדווחת כי מאז ה7 באוקטובר חלה עליה של 50% בכמות המטופלים בהתמכרויות לתרופות מרשם, אלכוהול וסמים. עו"ד יסמין נחום, מנכ"לית האגודה לבריאות הציבור מוסיפה: "מאז פרוץ המלחמה אנו רואים עלייה משמעותית של מאות אחוזים בפניות חדשות של מכורים שחלקם מוכרים לנו וחלקם חדשים, שפונים בבקשת סיוע בסניפים ובמרכזים השונים שלנו הפזורים ברחבי המדינה". בעקבות הפניות הרבות של משפחות ויחידים, הנמצאים במצוקה ובקשיים, בשל תלות בתרופות מרשם וחומרים, השיקה האגודה לבריאות הציבור כבר בתחילת המלחמה "קו חם בנושא מניעה וטיפול בהתמכרויות" המעניק מענה מקצועי ונגיש לקהל, בשיתוף המיזם "להאיר את עומר" ובחסות משרד הבריאות. הקו החם מספק מידע לכלל השירותים והטיפולים הקיימים בארץ ומוגש כשרות לקהל הרחב. כמו כן פותחת האגודה בימים אלה בבית החולים תל השומר מרפאה גדולה לטיפול בתלות לתרופות מרשם. "אנו נמשיך לפעול ככל יכולותינו לסייע למיגור תופעת התלות בתרופות מרשם" מסיימת עו"ד יסמין נחום.

ובאשדוד בהובלת "מהות" – הרשות העירונית באשדוד לביטחון וחוסן, תאגיד עירוני הפועל למען פיתוח וחיזוק החוסן האישי, המשפחתי והקהילתי שמטרותיו כרשות עירונית הם הנהגה והובלה של מיגור תופעות א-סוציאליות, מתן מענים להורים ילדים ונוער ואנשי מקצוע באשר הם, מניעה בנושא שימוש בחומרים פסיכואקטיביים תוך מיגור תופעות האלימות באמצעות שיתוף קהילתי כולל ופיתוח משאבים קהילתיים מעצימים. 'מהות' פועלת רבות לקידום אקלים עירוני התומך בחיים בריאים, וטיפול בנפגעי סמים ואלכוהול.

עומר לב מייצג מאות רבות של צעירים נורמטיביים שמתמכרים מידי שנה והורסים את חייהם ואת מרקם משפחתם. עומר אהב מאוד את הים והיה גולש ברמה גבוהה. קיום משט צבעוני והנגשתו לקהל כאלטרנטיבה בריאה למעורבות עם סמים ואלכוהול , היא דרך יצירתית שיזמו הוריו של עומר להעלות מודעות עבור הצעירים והוריהם לנושא.

קרדיט: אלבום משפחתי
צילום: ג'קי קוסטי
צילום ירון קליין

 

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
נווה שכטר מציג: פסטיבל התיבה לשימור ידע, מסורת ותרבות חיה: אמנים, בעלי מלאכה ובעלות מלאכה, כוריאוגרפים ומוזיקאים בונים תיבת נח עכשווית לשימור ידע אמנותי בשיתוף פעולה עם כולנא - בית הספר ליצירה מסורתית עכשווית 7 ביולי ועד 15 ביולי 2026 | נווה שכטר – רח׳ שלוש 42, ת״א
מיצב אמנות המשלב מלאכות אריגה, קליעה וליבוד | שימור מלאכות...
לאחר שלקה בדום לב והתמוטט, עידן נפגש עם הפראמדיקים של מד"א שהצילו את חייו
"לפני כשלוש שנים לקחתי יוזמה להציב עמדת מפעם (דפיברילטור) בבית...
כמה דוחות תנועה קיבלו תושבי רמת גן ממצלמות אכיפה? כמו כן: עיריית פתח תקווה השקיעה מעל מיליון ש״ח בתנועות הנוער, אך מימון המדינה לא הועבר במלואו
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בחן את מערך מצלמות האכיפה של...
ת"א - עובדי חברת החשמל התנדבו בבית הספר "שושנה דמארי" לחינוך המיוחד לפעילות מיוחדת לחינוך בטיחות בחשמל
עובדי חברת החשמל התנדבו בבית הספר "שושנה דמארי" לחינוך המיוחד...
תהילה תערוכת צילום של הִלה עמנואל עשרות דיוקנאות של אמנים שהטביעו חותם על פס הקול הישראלי בית האמנים, תל אביב 16 ביולי - 5 בספטמבר 2026 הכניסה חופשית
ב־16 ביולי תיפתח בבית האמנים בתל אביב תערוכת הצילום "תהילה"...
תלמידי ישיבת אמית כפר גנים פיתחו אפליקציית למידה מתקדמת בשיתוף גוגל
ארבעה תלמידים מחטיבת הביניים של ישיבת אמית כפר גנים פ"ת...
בהשקעה של כ-45 מיליון ₪: עיריית בת-ים מקימה מוסדות חינוך ומבני ציבור חדשים בפארק הים
עיריית בת-ים ממשיכה בפיתוח שכונת פארק הים ומקדמת הקמה של...
שירות חדש של עיריית פתח תקווה להגברת הביטחון האישי: כל תושב יקבל את שירות האבטחה האישית-מונעת של חברת Bond ללא עלות, המונחה בינה מלאכותית וכולל סוכני בטחון הזמינים 24/7 תוך שניות. משמעות השירות המהפכני: התושב או התושבת אף פעם לא לבד!
ראש עיריית פתח תקווה, רמי גרינברג, מקדם בימים אלה מהלך...
קבוצת אורון זכתה בשני מכרזי ענק של נת"ע בפרויקט המטרו בהיקף כולל של כ-362 מיליון שקל
החברה תבצע עבודות פיתוח, קידום זמינות והעתקת תשתיות בדיפו ראשונים...
חופשה קולינרית בתל-אביב
רשת  מלונות אדם משיקה חופשה במלון פיורי 41 ובמלון 1935...
דילוג לתוכן