בשורה חשובה לסובלים מניכור הורי: להורה משמורן יש אחריות שלא יהיה ניכור הורי

בשורה חשובה לסובלים מניכור הורי: להורה משמורן יש אחריות שלא יהיה ניכור הורי
עו"ד רפי שדמי

בהחלטה אמיצה ותקדימית קבע לאחרונה בית משפט לענייני משפחה כי אחריותו של ההורה המשמורן היא לדאוג לכך שלא יהיה ניכור הורי מצידם של הילדים, כלפי ההורה השני. עוד נקבע כי על ההורה המשמורן לוודא את התקיימותו של הקשר באופן פעיל ולא סביל.

להורה משמורן יש אחריות שלא יהיה ניכור הורי
עו"ד רפי שדמי

במקרה המדובר, מדובר בבני זוג שהתגוררו בדרום הארץ ולאחר הגירושין עברו לגור במרכז הארץ – כל אחד בעיר אחרת. במסגרת הסכם הגירושין חולק הרכוש בין בני הזוג והאם נקבעה כהורה המשמורן. אלא שבשנה וחצי מאז נפרדו ההורים נוצר נתק בין האב לבנותיו ואלה לא מקיימות שום קשר עם האב.

בצר לו פנה האב לבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב באמצעות עו"ד רפי שדמי העוסק בדיני משפחה וגירושין בתקווה כי בית המשפט יסייע.
לאחרונה כאמור קיבל השופט ארז שניה החלטה חריפה לפיה מחובתה של האם להבהיר לבנותיה שבית המשפט לא ישלים עם ניתוק קשר בינן ובין אביהן וכי אם אלה לא יקיימו קשר, ינקוט בית המשפט צעדים שונים הקבועים בחוק.
בית המשפט לא פירט אילו צעדים עלולים להינקט כנגד האם ובנותיה אולם עו"ד שדמי שייצג את האב מסביר כי בפני מערכת המשפט עומדים מספר כלים כדי להתמודד עם ניכור הורי.
כך למשל הגשת כתב אישום נגד ההורה המנכר, או ביטול חיוב האב במזונות הילדים אם מתברר שהניכור הוא פרי מעשים או מחדלים של האם. בנוסף ניתן להעביר או לבטל את המשמרת על הילדים הקטינים ולהוציאם מאחריות הורית של ההורה המשמורן עימו הם גרים ובמקרים מסויימים אף עשוי בית המשפט להורות להטיל סנקציות כלכליות על ההורה המנכר.

בית המשפט לענייני משפחה משווה את תופעת הניכור ההורי לחטיפת ילדים על פי 'אמנת האג' כאשר לדידו של  השופט שני, גם אם ההורה המנוכר פאסיבי, עדיין רובצת האחריות לפתחו של ההורה המשמורן לוודא את קיומו של הקשר בין הילדים להורה השני. בית המשפט קובע נחרצות שההורה המשמורן לא יכול להשאיר את ההחלטה על קיום הקשר עם ההורה השני לגחמות הילדים.
בהקשר המקרה שלנו קובע השופט כי כשם שהאם ידעה להפוך לאשת סודן של בנותיה , טרחה ולמדה לתקשר איתן , אותה למידה היתה חייבת לכלול גם קביעת לו"ז נראה לעין להיות בקשר עם אביהן בין רוצות ובין אם לאו

לדברי עו"ד רפי שדמי מדובר בבשורה חשובה מאד להורים מנוכרים שכן עולה ממנה שהורה אינו יכול לפטור עצמו מאחריותו ההורית המוחלטת על הילד שנמצא תחת המשמורת שלו בהנחה מוטעית לפיה "רצונו של הילד כבודו". הילד לא יכול לקבוע שום דבר ועל ההורה המשמורן להבין שבמקרה של ניכור והיעדר קשר בין הילד המשותף להורה השני – האשם יוטל לפתחו של ההורה שאותו הילד במשמורתו. ילדים יכבדו הוריהם ויישמעו להוראותיהם וההוראה הראשונה במעלה היא הקפדה על קשר תקין, רציף ומכבד עם ההורה שאינו ההורה המשמורן.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
מסדנאות AI ועד ליווי אישי: תוכנית אפ 60+ מזמינה את גמלאי בת-ים למגוון פעילויות העשרה, תרבות וחדשנות
עיריית בת-ים מזמינה את הגמלאיות והגמלאים בעיר לסדרת מפגשי ״בוקר...
המשפחה הראשונה כבר בישראל: בעקבות יריד העלייה בלונדון, 45 משפחות בדרך להשתקע בבת-ים
העיר בת-ים ממשיכה לבסס את מעמדה כיעד מבוקש לעלייה לישראל....
עמותת העולם המרהיב של מוסיקה יהודית בשיתוף האקדמיה ההונגרית בירושלים מציגים קולות מן הדנובה קונצרט בסדרה "אל תוך האור" בביצוע אנסמבל המאה ה-21 מנהל מוזיקלי: דן יוהס
מוזיקה מאת מלחינים הונגריים-יהודים שהקריירה והחיים שלהם הושפעו מן השואה, בצד...
הריסה, בנייה וסוף למצוקת החנייה - רחוב העבודה ברחובות משנה פניו
במיקום מדהים במרכז רחובות, ברחוב שקט בלב העניינים, מוקם פרויקט...
המפגש שמעניק תחושת שייכות לילדים להורים עם פוסט טראומה
"יש בזה גם גאוות יחידה, אני חלק מהדבר הזה": המפגש...
יום ההליכה הבינלאומי: איך הליכה קבועה עשויה לסייע בהפחתת התקפי המיגרנה
צעד קטן, הקלה גדולה: איך הליכה קבועה עשויה לסייע בהפחתת...
שלוש תערוכות חדשות בגלריית האמנים של עופר רמת אביב: עם האמנים הישראלים: מוטי כהן , מרגלית סוכוי ולינוי ברומברג
גלריית האמנים של קניון עופר רמת אביב תארח החל מה...
‏המצוק היה סגור עוד לפני שקרס: מה בהרצליה יודעים על סכנה שאי אפשר לראות
קריסת המצוק בחוף סידני עלי בפברואר חידדה פער בין נוף...
רגע לפני שחוזרת לניו יורק: ג׳ודי ניר מוזס כוכבת המטבח המנצח נתפסת בטיפול חדשני להידוק הצוואר כמו האחיות קארדישאן
למוזס במסר חשוב: 'צאו להצביע' ומצהירה שתצביע לאביגדור ליברמן ג׳ודי ניר...
לא רק בגדים ונעליים: מבצעי יום הבחירות מגיעים למוצרי החשמל, עם מוצרים החל מ-24.90 שקל ומקרר ב-590 שקל
מקרר ב-590 ש"ח, מיקרוגל ב-149 ש"ח ובלנדר מוט ב-24.90 ש"ח...
דילוג לתוכן