אחד הנושאים שלא פשוט להסדיר ולהגיע להסכמות בהם בגירושין בהליך גישור הוא חלוקת הרכוש. חלוקת נכסים בגירושין דורשת מן הזוג המתגרש קודם כל לקחת בחשבון את כל הנכסים שצבר החל מרגע הנישואין. ישנם נכסים שהם ברורים כמו דירה, רכב ועוד. ישנם נכסים שלא תמיד חושבים עליהם מיד כמו נכסים ממוניים: קרנות השתלמות, מניות וגם פנסיה. לצד הנכסים יש לחשוב גם על חובות שגם אותם יש לחלק באופן שווה. אתגר נוסף הוא איך לחלק את הדירה שהיא בד"כ הנכס העיקרי. הדירה מהווה גם את מקום המגורים של המשפחה ויכולה להיות התלבטות האם, לצד פירוק המשפחה, גם לעקור את הילדים ממקומם המוכר. כדי לא לעשות זאת האפשרות היא שההורה הנשאר עם הילדים בדירה, יקנה את חלקו של ההורה האחר, עניין הדורש ממנו לשלם סכום לא קטן. מאחר שכיום, נוהגים בתי המשפט לחלק את זמני השהות באופן כמעט שוויוני, יכול כל אחד מן ההורים לרכוש את חלקו של הצד השני, בהתאם ליכולות הכלכליות של כל אחד מן הצדדים; אולם, במרבית המקרים, מתקשים הצדדים לרכוש מחצית הדירה, כיוון שזהו פרוייקט יקר באופן משמעותי, ולכן – הדירה נמכרת והתמורה מחולקת באופן שוויוני בין הצדדים.
מעבר לדירת המגורים, ישנם נכסים שאינם נראים לעין כפי שנפרט בפסקה הבאה.
איך נעשית החלוקה של נכסי קריירה ומוניטין
לצד נכסים המהווים רכוש ברור ונראה לעין או לפחות נראים וירטואלית כמו חשבון הבנק, מניות ועוד, ישנם גם נכסים שאינם נראים כלל אך הם לגמרי משפיעים על חייו של אדם: נכסי קריירה ומוניטין הנחשבים קניין רוחני. באופן עקרוני, אפשר לטעון שמוניטין ושם טוב קשורים באופן אישי לאדם שצבר אותם, אשר גילה כישורים, מקצועיות, חריצות ועוד. עם זאת, במיוחד בחיי משפחה, לרוב פיתוח קריירה ומוניטין של אחד מבני הזוג בא על חשבון האחר אשר מוגבל במידה מסוימת, לפעמים אפילו רבה, מלהתפתח מקצועית בשל הצורך בניהול ענייני הבית. כמובן שיהא צורך להוכיח כי בן הזוג שלא התפתח מבחינה מקצועית, עשה כן משום שטיפל בבית, ולא רק משום שהיה פחות מוצלח או אולי – פחות חרוץ. לכן, יש לקחת בחשבון בגירושין גם חלוקת מוניטין. מוניטין אינו קל לכימות, גם לא מידת הוויתור שעשה אחד למען הצלחת האחר. לכן, חשוב להתייעץ עם עורך דין אשר ימצא דרך להעריך את הדברים בצורה מספרית ופיננסית.
שוקלים להיכנס לתוכנית התחדשות עירונית? בחרו עורך דין שילווה את התהליך
פרויקטים של התחדשות עירונית מאפשרים לנצל בצורה טובה יותר שטחים בנויים, כולל כאלה הנמצאים במרכזי הערים. כך הדירות הקיימות מקבלות חידוש (או נבנות לגמרי מחדש) ורוכשי דיור רבים מקבלים הזדמנות לגור במרכז העיר. לצד היתרונות הרבים, ישנה גם מורכבות רבה בפרויקטים אלה מכל הבחינות: בירוקרטית, משפטית וטכנית. לעיתים נדרשת המתנה של שנים עד שהפרויקט יסתיים. עבור הדיירים שהתגוררו בבניין לפני כן, המעבר לדיור חלופי יכול להיות עניין לא פשוט, במיוחד כשאלה אנשים מבוגרים. לכן, חשוב שאת התהליך ילווה עו"ד התחדשות עירונית שיפתור מחלוקות בין הדיירים וגם ינהל מו"מ מול הקבלן או היזם להשגת התנאים הטובים ביותר עבור הדיירים ושמירה על זכויותיהם.
עו"ד דנה בר נר מתמחה בענייני משפחה ומקרקעין. היא מטפלת במקצועיות רבה גם במצבים מורכבים. מוזמנים ליצור קשר.