הימים ימי חורף, ואין כמו עוף בתנור למי שמחפש ארוחה חמה לכל המשפחה, כזו שאינה דורשת המון זמן השקעה ומצד שני היא בריאה ומזינה, כוללת את כל אבות המזון הדרושים וגם כמה ויטמינים ומינרליים חיוניים על הדרך.
דרכים להכנת עוף בעולם – בריאות פחות
אפשר להכין עוף במגוון דרכים. בדרום ארה"ב, לדוגמה, אחד המאכלים הנפוצים הוא עוף מטוגן: לוקחים פיסות עוף עם העצם, טובלים בבלילה סמיכה וזורקים לשמן חם לטיגון עמוק ובסוף מטבלים בלא מעט מלח. אין ספק שמדובר במאכל טעים, אבל כזה שיוציא את המטבח בשן ועין וידרוש לא מעט ניקיונות אחריו וגם בינינו – לא מי יודע מה בריא. הטיגון הוא אמנם בשמן עמוק אך כדי לבשל את העוף עד תומו מבלי לשרוף את הבלילה שמצפה אותו – יש לטגן בשמן נמוך למדי, דבר שיגרום לספיגה מרובה של שמן.
דרך נוספת, בריאה אך חיוורת ולא מאד מושכת היא בישול במרק, או מה שמוכר בעדות אשכנז כ"עוף מכובס". ישנם חלקים שמתאימים במיוחד דווקא לסוג בישול כזה – כנפיים וגרונות, לדוגמה יהיו טעימים ועסיסיים ברגע יצאו מבישול (אבל לא למחרת!). הבעיה בחלקים אלו היא כמות העצמות והשומן הגבוהה שהם מכילים, מה ששומר עליהם אמנם בבישול אבל הופך אותם לבעייתיים כאשר מדובר, למשל, בילדים קטנים.
עוף סיני באידוי – טעים ובריא
שיטה בישול נוספת לעופות היא דווקא אידוי קצר. נסו פעם לאדות נתחי עוף (רצוי פרגיות) עם פטריות סיניות, ג'ינג'ר והרבה פלפל טחון (או סצ'ואן אם אתם משיגים). מדובר באידוי קצר של 20 דקות אחרי שמשרים את נתכי העוף מספר דקות עם מעט קורנפלור, סוכר מלח ומירין – העוף יוצא עסיסי וטעים. השיטה לא מאד מוכרת בארץ אך התוצאה היא מאד בריאה ומאד טעימה!
עוף בתנור – טיפים להצלחה
עוף בתנור אפשר להכין בצלייה רטובה או להכין לצלייה יבשה, ללא נוזלים. בישול בתנור הוא בחום נמוך מהחום המופק על המחבת, כך שרצוי להשתמש בנתחי עוף עם העצם: כרעיים ושוקיים או עוף בשלמותו. העצמות ישמרו על עסיסיות העוף ויתרמו גם לרוטב, אם יש כזה. שאלה שנייה נוגעת לשימוש בעור – עור תורם מאד לטעם ולמרקם של המנות, אך מכיל אחוזי שומן גבוהים – אנו ממליצים לאפות עם העור, אך להסיר אותו טרם האכילה. השאלה השלישית נוגעת למשך האפייה, וגם כאן יש גישות מנוגדות. הראשונה גורסת אפייה ארוכה על חום נמוך וסיומת תחת גריל חם במיוחד להשגת אפקט קריספי. הגישה השנייה גורסת צלייה בחום גבוה מאד בתחילה ואז הורדת הטמפרטורה (נאמר ל160-170 מעלות צלזיוס) והשלמת הבישול. שתי השיטות עובדות – תבחרו מה מתאים עבורכם.
מתכון מנצח לעוף אפוי לכל המשפחה
מצרכים:
- 8 פיסות עוף (שוקיים וירכיים)
- תפוחי אדמה
- פלפלים
- עגבניות
- בצל לבן, חתוך גס
- תבלינים
אופן ההכנה:
- חממו תנור ל-170 מעלות
- הניחו בתבנית עמוקה את הבצל, פלפלים חתוכים לקוביות, עגבניות חתוכות לחתיכות גדולות ותפוחי אדמה אותם קילפתם וחתכתם לקוביות.
- הכינו בצד תערובת תבלינים – מלח, פלפל, פפריקה, כמון, כורכום, מה שאתם אוהבים. בנוסף, ניתן לקנות "תערובת תיבול עוף בגריל" של חברות שונות כדי לפשט את התהליך.
- הוסיפו כף שמן לתערובת התבלינים ומרחו אותה על הירקות בתבנית (מותר ורצוי לערבב היטב עם הידיים)
- מרחו את חתיכות העוף בתערובת והניחו אותם על הירקות בתבנית.
- כסו בנייר כסף והכניסו לתנור לשעה וחצי
- הוציאו את נייר הכסף, העלו את המעלות ל-200, ותנו לעוף עוד עשר דקות בתנור, ללא הכיסוי כדי להשחים סופית
- אכלו בתאבון!