30 ימים לאחר יום הקבורה נהוג לקיים בבית הקברות טקס גילוי מצבה. במהלך טקס גילוי המצבה קוראים קדיש, מספידים את הנפטר ונושאים דברים לזכרו. הקמת מצבה היא מנהג עתיק אך אין מדובר במצווה מן התורה או חובה. המצבה מהווה גלעד זיכרון לכבוד המנוח. נהוג לכלול בטקס גילוי מצבה פרקי תהילים ומשניות לעילוי נשמת הנפטר. מתוך פרק קי"ט קוראים את תת הפרקים שמתחילים באותיות שם הנפטר. לאחר מכן אומרים גם את תתי הפרקים של האותיות נ' ש' מ' ה'. השלב הבא יהיה תפילת אל מלא רחמים או השכבה. במידה ויש מניין נהוג לומר קדיש יתום בטקס גילוי מצבה.
מתי מתקינים את המצבה על הקבר?
אין חוק שמחייב אתכם בהתקנת מצבה בתוך פרק זמן מסוים. לרוב נהוג להתקין את המצבה בתוך 30 יום כך שביום ה-30 לפטירה כאשר עולים אל הקבר יש כבר מצבה. מצבות יפות וגם מצבות רגילות דורשות זמן תכנון, עיצוב ובנייה, יש להקדים לבצע את ההזמנה במטרה להבטיח אספקה במועד המבוקש. מתעניינים בעיצוב מצבות יפות עם פיסול סביבתי? ניתן להתקין בשלב ראשון לקראת טקס גילוי המצבה (30 יום לפטירה) מצבת אבן עם חריטה ובשלב מאוחד יותר להוסיף אלמנטים של פיסול.
מנהג עלייה לקבר
במהלך השנה הראשונה לאתר הפטירה עולים אל הקבר 3 פעמים : פעם ראשונה בסיום השבעה, פעם שנייה לטובת טקס גילוי מצבה בתום 30 יום ובפעם השלישית ביום השנה לפטירה. בני העדה הספרדית נוהגים לפקוד את הקבר גם במלוא 11 חודשים ליום הקבורה. במקרה בו יום השלושים לפטירה חל במהלך חודש ניסן נהוג לערוך טקס לגילוי המצבה ללא הספד. במצבים בהם יום השלושים נקבע בימי חול המועד יש לדחות את הקמת המצבה לאחר החג.
מה כדאי לכתוב על מצבה?
בראש הכיתוב על כל מצבה נציין : פ"נ (פה נקבר) או פ"ט (פה טמון). מיד לאחר מכן מציינים את השם המלא של הנפטר עם אופציה לתוספת של שם חיבה או כינוי. נהוג להוסיף בהמשך לשם הנפטר גם את שם האם או שמות שני ההורים. השורה הבא מציגה את שנת הלידה ושנת הפטירה, ניתן להוסיף תאריכים (עברי וגם לועזי). כעת אתם בוחרים מלל אישי במטרה לספר על המנוח ועל המורשת שלו. הכיתוב על המצבה מסתיים בראשי התיבות תנצב"ה (תהיה נשמתו צרורה בצרור החיים). בנייה ועיצוב של כל סוגי המצבות זה תחום ההתמחות של חברת אבנים, אם אתם מבקשים לבנות מצבה חדשה או לחדש מצבה קיימת תמצאו דרך חברת אבנים צוות מקצועי ומנוסה שמתמחה בפיסול באבן.