בעידן המודרני, אבות רבים מעורבים מאוד בחיי ילדיהם ועל כן, בעת גירושין, מתקבלת החלטה על משמורת משותפת. במסגרת הסדר זה, שוהים הילדים זמן שווה או דומה אצל ההורים ואלו יקבלו יחדיו את ההחלטות הנוגעות לגידולם. בעת משמורת מלאה של הילדים אצל האם, חבות המזונות מוטלת בעיקרה על האב, מה קורה בעת משמורת משותפת? על כך קראו כאן.

נהוג לחשוב כי בעת גירושין, עוברים הילדים תמיד למשמורת מלאה של האם. זהו אמנם ההסדר השכיח יותר, אך בשנים האחרונות ישנם זוגות רבים המחליטים עם פרידתם, לבחור במשמורת משותפת. אז, הילדים שוהים זמן שווה פחות או יותר אצל כל אחד מן ההורים ושניהם שותפים מלאים בגידולם. הסיבה העיקרית לעלייה בשכיחותה של המשמורת המשותפת היא השינוי באופיו של התא המשפחתי, המתבטא במעורבות גדולה יותר של אבות בחיי הילדים. כך, המצב שבו האם היא ההורה המרכזי ואילו לאב תפקיד משני בהורות, כבר אינו נכון במשפחות רבות. כאשר הילדים מצויים במשמורת מלאה של האם, האב נושא במרבית עלות המזונות ומה באשר לתשלום מזונות במשמורת משותפת? מיד נראה.
בע"מ 919/15 – שוויון בנטל המזונות
עד זמן לא קצר, חובת מזונות הילדים הייתה על כתפו של האב בלבד. המשמעות היא כי במקרה של משמורת משותפת, היה משלם האב כפל תשלום, משום שנשא הן בהוצאות הילדים בזמן שהם שוהים עמו והן כאשר הם בביתה של האם. בשנת 2017, קבע בית המשפט העליון במסגרת בע"מ 919/15 כי כאשר הילד מגיע לגיל 6, ההורים נושאים יחד באופן שווה בחובת המזונות. זאת בהתאם לזמני השהות של כל אחד מהם עם הילד ובהתאם ליחס ההכנסות שלהם. ההלכה החדשה הזו נועדה ליצור שוויון בין אבות לאימהות ולתקן את המצב שהיה נהוג עד כה, על פיו האב היה נושא לבדו בחובת המזונות, ללא שאלה של הסדר המשמורת וללא תלות במצבה הכלכלי של האם. כיצד באה לידי ביטוי ההלכה החדשה בעת משמורת משותפת?
מזונות במשמורת משותפת
בתי המשפט לענייני משפחה מיישמים את ההלכה שקבע בית המשפט העליון. על כן, בעת משמורת משותפת, ההורים חולקים בתשלום המזונות על פי יחס ההכנסות שלהם, שהרי זמני השהות שלהם שווים או קרובים מאוד. נציין, כי כאשר רמת הכנסתם של ההורים דומה, בית המשפט יבטל בדרך כלל את חובת המזונות, כך שכל הורה יממן את הוצאות הילדים כאשר הם עמו. במצב זה, הצורך בהעברת תשלום מהורה אחד למשנהו מצטמצם רק להוצאות חריגות. ומה באשר לבתי הדין הרבניים? עד כה, במרבית המקרים לא אימצה ערכאה זו את ההלכה של בית המשפט העליון. המשמעות היא כי כאשר סוגיית מזונות הילדים נדונה בבית הדין הרבני, האב יחויב בדרך כלל במזונות, על אף שהילדים מצויים במשמורת משותפת וגם כאשר הכנסתם של ההורים דומה. מכאן, החשיבות הרבה כי כל אחד מבני הזוג יהיה מיוצג על ידי עורך דין גירושין אשר ישמור על זכויותיו בהקשר זה.
משרד עורך דין מיטל כסיף הוקם ומנוהל על ידי עורך דין ומגשרת מיטל כסיף.
משרדה מתמחה שנים בתיקי: הסדרי ראיה, מזונות ילדים ואישה, אלימות במשפחה, גירושין,דמי מזונות, חלוקת רכוש בגירושין ועוד.
למיטל כסיף יש ניסיון רב בהופעות הן בבתי המשפט והן בבתי הדין הרבניים. המשרד מעניק ייעוץ וייצוג הן בערכאה האזרחית- בית המשפט לענייני משפחה, והן בבית הדין הרבני.
התקשרו עוד היום לתיאום ופגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות! – 077-9976279