Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

משמעות המזמורים המופיעים בספר תהילים

משמעות המזמורים המופיעים בספר תהילים
קרדיט: Canva

דוד המלך העניק לעם ישראל מתנה, פרקי תהילים המשקפים מצבים שונים בחייו של אדם. המזמורים משלבים תחושות שונות בסיטואציות שונות. הם נותנים לכל אדם להרגיש את החיבור שלו למזמורים בכל שלב בחיים בצורה שונה.

הרבי מלובביץ' כתב: "אילו ידעתם כוחם של פסוקי תהילים ופעולתם בשמי מרום, הייתם אומרים אותם בכל עת. תדעו שמזמורי תהילים שוברים כל המחיצות ועולים מעילוי אחר עילוי בלי שום הפרעה, ומשתטחים לפי אדון עולמים ופועלים פעולתם בחסד וברחמים".

כותרות המזמורים

למרבית המזמורים בספר תהילים מצורפת כותרת בתחילתן, ובספרי התהילים כיום הכותרת היא חלק מהמזמור עצמו. הכותרת מציינת פרטים שונים בכל מזמור, לעיתים את שם המזמור או שם המחבר, ולעיתים גם את זמן כתיבת המזמור. למשל: "מַשְׂכִּיל לְדָוִד בִּהְיוֹתוֹ בַמְּעָרָה תְפִלָּה" (תהילים קמ"ב) מתוך מאה וחמישים פרקי התהילים, ל – 116 מהם יש כותרות. במרבית ההזדמנויות קוראים את המזמור יחד עם הכותרת שלו, אך במקרים מסוימים משמיטים אותה.

סוגי המזמורים

הכינוי "מזמור", מופיע רק בכותרות המזמורים בספר תהילים, והוא מופיע בצורה זו 57 פעמים. המילה "שיר" מופיעה שלושים פעמים בספר, וכמעט תמיד מלווה בביטוי נוסף, למשל: "שיר המעלות" או "מזמור שיר". המילה הבאה בשכיחותה, שגם היא מופיעה רק בכותרות המזמורים – היא המילה "משכיל" אשר מופיעה 13 פעמים. הכינויים הנוספים הנזכרים למזמורים, הינם: מכתם, תפילה, שיגיון, שירה ותהילה.

קרדיט: Canva

משמעות המזמורים

ספר התהילים מציג קשת רחבה של רגשות ותפילות: החל מתפילה לישועה, לנחמה ולהצלחה ועד תפילה של הודיה, שמחה, עידוד וביטחון בקב"ה. הרעיון המרכזי ששזור לאורך כל הספר הוא עבודת ה'.

באזכרות לנפטר נהוג לקרוא חלקים ממזמור קי"ט על פי אותיות שם הנפטר ואותיות המילה "נשמה", לעילוי נשמת הנפטר. יהודים רבים שפכו את ליבם בקריאת מזמורי תהילים בעת צרה, מתוך הכרה בך שישנה חשיבות וקדושה מיוחדת במזמורים אלו. לפי הרב שמואל אליהו, טוב לקרוא מעט פרקים ולהתרכז בכוונתם מאשר לקרוא פרקים רבים ללא הבנת הכתוב בהם.

איך קוראים את המזמורים?

יהודים רבים יודעים פרקים מפורסמים בעל פה, ונוהגים לאומרם בספונטניות בעת צרה או שמחה גדולה. גם בבתי הספר נהוג להגיד פרקי תהילים, כך שהמורה מקריא פסוק אחד והתלמידים חוזרים אחריו בכל פסוק ופסוק.

ישנה דרך מיוחדת בקריאת תהילים, לפתוח באקראיות עמוד אחד ולהגיד את הפרק שנמצא בו. בנוסף, נהוג באירועי חולי ופטירה לחלק את ספר התהילים למספר קוראים וכך כל אחד אומר מספר מזמורים וביחד מסיימים לקרוא את הספר לזכותו של האדם השרוי בצרה. דרך נפוצה היא לקרוא את ספר התהילים לפי חלוקה שבועית או חודשית של מזמורים וכך לסיים כל שבוע או חודש את הספר כולו. לאתר תהילים לחצו פה

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
מטענים למחשב נייד: חיבור הכוח שלכם לעולם בלתי נגמר של אפשרויות
בעידן הדיגיטלי של ימינו, המחשב הנייד הפך לכלי חיוני לעבודה,...
לאכול טוב ולחסוך כסף: טיפים לקניות בסופרמרקט
אין דבר מספק יותר מארוחה טובה שמכינים לבד ממצרכים שרוכשים,...
מה זה סגנון בוהו ואיך משלבים אותו במרחב הבית
גם אתם מתבלבלים לפעמים בין כל המילים המרתקות שעושות רק...
איפה כדאי להזמין משלוח פירות וירקות?
מי מאיתנו לא רוכש מדי שבוע בשבוע פירות וירקות? פירות...
הנחיות לשמירה על ניקיון דודי קיטור
ריכוזי מלח גבוהים השוקעים בדודי קיטור מובילים להצטברות מהירה של...
נמצאים לפני רכישת דירה? חשוב לעשות את הדברים נכון
רכישת דירה היא חלומם של רבים. אם בעבר כמעט כל...
AHM: מרכז תיקון ושירות הרכב המוביל בירושלים
כשמדובר בטיפול ברכב שלכם, אתם רוצים את המוסך הכי טוב...
היתרונות של מכירת אלומיניום לקונה בתל אביב
הטבות סביבתיות לקניית אלומיניום בתל אביב ולמיחזורו יש יתרונות סביבתיים רבים....
איך להקרין בקלות בכל אירוע את המצגות שלכם?
אתם מכינים מידי פעם מצגות לאירועים שונים? מכינים קטעי וידאו...
הרמת כוסית עם אוכל נהדר
החלטתם לעשות הרמת כוסית בחברה שלכם עם כל העובדים? אם...