סיור בשכונת עג'מי- סיור שהוא פשוט חובה

סיור בשכונת עג'מי- סיור שהוא פשוט חובה
קרדיט תמונות: מיכל ששון ביבי
קרדיט תמונות: מיכל ששון ביבי

אי אפשר להגדיר את העיר תל אביב לבדה ללא התוספת המתבקשת של העיר יפו. שתי ערים שלעיתים מרגישות מנותקות לגמרי אך בעצם מחוברות להן יחדיו ויוצרות את השילוב תל אביב-יפו. בעוד רבים מסיירים ברחובותיה של תל אביב לא הרבה מכירים את סיפורם המופלאים של רחובות יפו,  ושל שכונת ע'גמי בפרט.

שכונת עג'מי הינה שכונה וותיקה ביפו. הרחוב הראשי של השכונה הוא רחוב יפת ,שמלבדו כל שאר הרחובות צרים ובנויים בצפיפות . את קווי הגבול של השכונה אמנם ניתן לשרטט בקלות על המפה- אך סיור רגלי כאן יבהיר כמה גבולות השכונה מטושטשים וכמה ניתן ללמוד, לחוות ולספוג בשכונה אחת בלבד.

שכונת עג'מי נבנתה עם התרחבותה של יפו במאה ה 19, על ידי תושבים ערבים אמידים אשר את בתיהם ניתן לראות שם עד היום. מאז ועד היום עברה תהפוכות רבות מהתושבים המקומיים שנסו במלחמת העצמאות והתיישבותם של יהודים, עולים חדשים בבתים הנטושים מאוחר יותר ועד התיישבותם של ערבים שאינם בני המקום כאן.  דרך התדרדרות לשכונת פשע ועוני ועד להכרת עיריית תל אביב- יפו בערכים ההיסטוריים והאדריכליים לצד ערך נדלנ"י  של השכונה ובניית תוכנית שימור בהתאם. 

סיור בשכונה לוקח את ההולכים בה בין  חוף הים התיכון דרך הסמטאות הצרות כאשר בכל רחוב ניתן לראות את הישן ואת החדש לחוות את העכשיו ולהרגיש את הפעם. בשנים האחרונות הפכה השכונה לפופולארית במיוחד וגרים בה הן תושבים ערבים- מוסלמים ונוצרים והן תושבים יהודיים. ניתן להבחין בבתים אמידים זכר לתקופת ההקמה של השכונה, בתים אמידים חדשים וגם בתים ישנים ומרופטים ומגרשים שעוד נותרו ריקים. 

גם הצלילים והקולות בשכונה הם דוגמא חיה לחיים המשולבים בה- קרקור תרנגולים, פעיית כבשים, קול המואזין וצלצולי פעמונים של כנסייה. הקולות של חיים מקומיים שעברו תהפוכות ושינויים אך ממשיכים להתקיים במרקם משותף שלא ניתן להרוס.

בשכונה ניתן למצוא חומוסיות מפורסמות שבהן תורים ארוכים של מקומיים ואנשים מחוץ לעיר,  מאפיות בייגלה ומוסדות קפה שהם שם דבר. בחלק מהסיורים המודרכים בעיר ניתן להיפגש עם המשפחות המקומיות ולטעום מהמאכלים המסורתיים שלהם תוך הקשבה לסיפורים על ההיסטוריה של השכונה.

מי שאינו מתגורר באזור או לא יצא לו לסייר בשכונה מכיר את שמה בהקשר של החדשות ושל הסרט המוכר הנושא את שמה. בשני אלה עוסקים בעיקר בהיסטוריה של הפשע והעוני ובשווי הנדל"ן של השכונה אך היא הרבה, הרבה יותר מכך. הסיפור שלה הוא סיפור מרתק ומורכב, כואב ושמח שמהלך קסם על המסיירים בו. רקמת חיים עדינה ומיוחדת של דו קיום שגם הפרעות האחרונות לא הצליחו להרוס. מומלץ לסייר עם הדרכה מקומית בכדי לגלות את תמצית הקסם של שכונת עג'מי.

להתאהב בתל אביב-יפו- סיורים עם מיכל ששון ביבי www.tell-aviv.co.il

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
מאות עולים חדשים השתתפו בכנס מיצוי זכויות בתל אביב
את הכנס יזמו משרד העלייה והקליטה ואגף הקליטה של עיריית...
"מלקטת בשבילי הנרטיב" נעמה בן –משה תערוכת יחיד
פתיחה חגיגית : יום חמישי ה- 5.3.2025 בשעה : 18:30...
פורים מדליק ולא דליק: כך נחגוג בבת-ים בשמחה ואחריות
לקראת חג הפורים, עיריית בת-ים, בשיתוף כבאות והצלה לישראל, מפרסמת...
לרגל חג הפורים: תערוכה חדשה “קרנבל בצבעים” בקניון עופר רמת אביב. תערוכת ציורים לכל המשפחה המזמינה להיכנס לעולם מלא צבע, שמחה ודמיון
לרגל  חג הפורים נפתחת בגלריית האמנים של קניון עופר רמת...
יוצא לדרך פרויקט התחדשות באיזור המבוקש בלב תל אביב: חברת מידר נבחרה לקדם את הפרויקט בטברסקי-יצחק שדה-בית אלפא
בזמן שבתל אביב מחפשים קרקע פנויה ומוצאים בעיקר פקקים, מתחם...
המותג לה רוש פוזה יעניק חסות ראשית למרתון תל אביב שיערך ב 27 בפברואר
כל זמן הוא זמן שמש - גם בריצה: מותג הדרמו־קוסמטיקה...
"תפר חם" – תערוכת יחיד ראשונה לאמנית נועה היימן דרור
"תפר חם" –תערוכת יחיד ראשונה לאמנית הרב-תחומית נועה היימן- דרו,...
אנה דבורקין: תערוכת יחיד גלריה "המגדל" רח' דניאל פריש 3 , תל אביב. אוצרת : רחל זיו
אנה היא אמנית רגישה, רוחנית ומחוברת משחר צעירותה לשיטת מדיטציה...
שבוע המשפחה בסינמטק תל אביב: ארוחה משפחתית – אוכל ומשפחה בקולנוע על הקשר שבין אוכל, משפחה וזהות לייזה פאנלים ומבקר הקולנוע זוהר אורבך יושבים לשיחה על אוכל, קולנוע ואהבה 17 - 25 בפברואר
אוכל ומשפחה הולכים יחד כבר הרבה לפני שהקולנוע התחיל לצלם...
"שכרון חושים" - הדס שלגמן בתערוכת יחיד
אוצרות : מיכלי אדלר | ד"ר גליה דוכין אריאלי גלריה Global...
דילוג לתוכן