Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

רובוט בעל ׳ידיים׳ ומשקפי מציאות רבודה ישפרו את את הדיוק בניתוחי עמוד שדרה

רובוט בעל ׳ידיים׳ ומשקפי מציאות רבודה ישפרו את את הדיוק בניתוחי עמוד שדרה
קרדיט: NTU UNIVERSITY

רובוט חדש, שמפותח בימים אלה באוניברסיטת NTU בנוטינגהאם, בריטניה, ישפר בעתיד הקרוב את הדיוק בקידוח בחוליות במהלך ניתוחי גב ויסייע בתיקון עיוותים בעמוד השדרה. הרובוט שזכה לשם Scoliobot מצוייד בשתי זרועות רובוטיות מדגם UR5 של Universal Robots ובמהלך הניתוח עושה הצוות שימוש גם במשקפיים חכמים. המפתחים מעריכים כי לא ירחק היום והמערכת תוכל לבצע ובדיוק רב בהרבה מזה של היום, מגוון ניתוחי עמוד שדרה מורכבים.

רובוט בעל ׳ידיים׳ ומשקפי מציאות רבודה
קרדיט: NTU UNIVERSITY

בשלב הראשון של התהליך הרפואי, עמוד השדרה של החולה נסרק כדי לאתר את מקור הבעיה ולהבין את המיקום המדוייק של העיוות שזקוק לטיפול. על פי הנתונים, המנתח מנחה את ה- Scoliobot לתנוחה המתאימה ונועל אותו במקומו – בנקודה בה צריך להתבצע הניתוח. אחת משתי הזרועות הרובוטיות, שלוקחות חלק בתהליך נצמדת לעמוד השדרה ונעה יחד עם התנועות הטבעיות של החולה, כשהיא משדרת מידע על אופי התנועה למחשב. הזרוע השנייה, נצמדת למסלול ובצורה אוטומטית מבצעת בדיוק רב את הקידוח הנדרש בחוליה המטופלת. על פי נתוני הצוות המפתח, מדובר בדיוק של 0.1 מילימטר. בסיום הקדיחה, יכול המנתח להכניס לקדחים את הברגים המתאימים ליישור החלק הפגוע.

כיום קיימות בשוק מספר מערכות נעזרות רובוט לביצוע ניתוחי עמוד שדרה, כולל זו של החברה הישראלית מזור רובוטיקס, שנרכשה לא מכבר על ידי מדטרוניק. בטכנולוגיה של מזור, חלק מהשליטה על הקדיחה נמצא עדיין בידי המנתח. לדברי פרופ׳ פיליפ ברידון, מצוות המחקר של NTU, הרובוט המנתח נמצא כיום בשלבי מחקר וניסוי כשאת הניסויים עורכים על מודלים של עמוד שדרה שהודפסו בתלת מימד. ״המודלים בתלת מימד הם העתק מושלם של עמודי השדרה האנושי והם נסרקו בחולים עם בעיות אמיתיות״, הוא אומר. ״האתגר שלנו כיום הוא לבטל לחלוטין את השיהוי בין שתי הזרועות ולהבטיח שהן במיקום אופטימלי לביצוע ניתוחי אמת״.

רובוט בעל ׳ידיים׳ ומשקפי מציאות רבודה
קרדיט: NTU UNIVERSITY

במהלך המחקר נעשה שימוש בטכנולוגיה חדשנית נוספת: מציאות רבודה. באמצעות משקפיים חכמים וטכנולוגיית מציאות רבודה, מקבלים המנתחים פידבק ויזואלי, שמדגים לאיזה עומק בדיוק מבוצע הקידוח בעצם. ״יש לנו עוד הרבה עבודה לפנינו״, אומר פרופ׳ ברידון, שמעריך כי תוך פחות מחמש שנים תכנס המערכת לשימוש בתנאי שטח. ״לטכנולוגיות החדישות בהן אנו משתמשים יש פוטנציאל רב לצמצום הסיכונים לחולים, שכן הדיוק של המהלך הניתוחי יהיה גבוה יותר ומושלם יותר, נתון שכיום לא ניתן להשיגו באמצעות היד האנושית. המהלך שלנו הוא דוגמה מצויינת לכיצד שימוש בקובוטים (רובוטים שיתופיים) יכול ליעל ולשפר את הדרך בה יתבצעו בעתיד הלא רחוק ניתוחים מהסוג הזה״.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
15 מתוך 15 הסתיימה תחרות הכתיבה "בין עורף לחזית"
49 יוצרים מקומיים, נשים וגברים, צעירים ומבוגרים, השתתפו בתחרות הכתיבה...
בשורה לאיכות חיי התושבים בעיר: לראשונה בישראל - עיריית פ"ת תחל לאכוף רעש מרכבים ואופנועים בעזרת אמצעים טכנולוגיים ייחודיים
ועדת חוקה בכנסת אישרה היום 21/11/23 את הצו המאפשר לעירייה...
הלוחם הפצוע לתלמידות: "גם ברגע של קושי צריך לדעת להתמודד"
תלמידות שכבת י"א באולפנת אמית גבעת שמואל, הגיעו השבוע לבית...
לרגל יום המודעות למוגבלויות ולזכרה של רות הודיה פרץ ז"ל
זיו לאור ירח- רסיטל פסנתר קלאסי בביצוע זיו סבג -...
הצבת מצלמות במדרחוב ההגנה העובר שיפוצים בימים אלה
במסגרת העבודות לשיפוץ מדרחוב ההגנה הוצבו במקום מצלמות אבטחה המשדרות...
תפיסת משאית ששפכה פסולת
גם בימים אלה ממשיכות סיירות הביטחון של אגף ביטחון, פיקוח...
להזמין אוכל באופן איכותי
על מנת שתוכלו ליהנות מקייטרינג שהוא איכותי וכשר באזור המרכז...
הסטודנטים באוניברסיטת תל אביב יתרמו דם לשירותי הדם של מד"א
עמדת תרומת דם של שירותי הדם של מד"א תוצב ביום...
מועדון "דיגיתל נגיש" באירוע סובב עולם בנמל יפו
במהלך יום שישי, 6 באוקטובר (חול המועד סוכות) בשעות 13:30-10:30...
מבוכי נפש: יבגני גופמן בתערוכת יחיד
Global Art הגלריה לאמנות גלובלית וישראלית פתיחה חגיגית : יום שישי,...