
מצב של חרדה מאופיין בתחושת אי שקט שמופיעה לקראת מפגש עם גורם מסוים שמעורר תחושות שליליות או מהווה איום. הגורם שמעורר אצל אדם מסוים תחושת חרדה נתפס אצל שאר האנשים כשגרתי ואינו גורר אחריו תגובות חרדה. גורמים נפוצים מעוררי חרדה עשויים להיות מבחן, טיסה, דיבור מול קהל, בעל חיים מסוים, חשש לשלומו של אדם מסוים ועוד. נטייה לחרדות עשויה להיות גנטית, סביבתית או תוצר של חשיפה לגורם שמעורר תחושת לחץ. טיפול בחרדה cbt מצליח להביא לשינוי התנהגותי שמשיג תוצאות מהירות. שיטת ה-cbt יוצרת שינוי מחשבתי שמנטרל את הטריגר שמפעיל את תגובת החרדה.
באלו מקרים צריך לטפל בחרדה?
טיפול בדיכאון וחרדה נדרש מיד כאשר הפחד פוגע בתפקוד השגרתי. אם אתם מוצאים את עצמכם נמנעים מפעילות כלשהי או מרגישים שהחרדה מגבילה את מיצוי היכולות שלכם ופוגעת באיכות החיים – זה הזמן לפנות לקבלת טיפול. טיפול בדיכאון וחרדה אפשרי בכמה שיטות כאשר יש להתאים בעבור כל מטופל את שיטת הטיפול האפקטיבית ביותר. פנייה מהירה לקבלת טיפול נדרשת גם כאשר ההתקפים תכופים. בהעדר טיפול התקפי החרדה צפויים להחמיר עם הזמן ולהוות מטרד משמעותי יותר.
טיפול פסיכולוגי בחרדה
טיפול בשיחות מתייחס לכל מכלול חיי המטופל, הרגשות והחוויות שלו. שיטת הטיפול הפסיכולוגי אינה מוגבלת בזמן. התוצאות מגיעות באופן הדרגתי בעוד המטפל והמטופל למדים להכיר זה את זה ומאתרים את שורש הבעיה. הטיפול הפסיכולוגי אינו מתאים במקרים בהם נדרש פתרון מהיר לפגיעה משמעותית באיכות החיים. טיפול בחרדה חברתית שגורמת להימנעות ממצבים חברתיים ופוגעת בזוגיות ובאפשרויות התעסוקה, כדאי לבצע בשיטת cbt. טיפול בחרדה אפשרי כמובן גם באמצעות תרופות.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT
כיום טיפול בחרדות בשיטת cbt נחשב יעיל, מהיר וממוקד. הטיפול מוגבל מראש בזמן וכל הטיפולים מתוכננים במטרה להביא תוצאות מהירות. המטפל מזהה במהרה את הגורמים שמעוררים את תגובת החרדה ובונה יחד עם המטופל כלים לנטרול תגובת החרדה. הטיפול מסתיים כאשר יש בידי המטופל כלים לזיהוי התקף חרדה מתקדם ונטרול התגובה. תוצאות של טיפול cbt מחזיקות מעמד לטווח ארוך ומתבטאות בשיפור בכושר ההתמודדות בכל תחומי החיים. חשוב לציין ששיטת טיפול זו אינה שמה דגש על עולמו הרגשי של המטופל. במקרים בהם מקור החרדה הוא טראומה רגשית עמוקה, טיפול cbt עשוי לא להתאים.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי מספק פתרון מהיר לבעיה. המטפל אינו חותר לגלות את המקור לחרדה אלא מחפש את הדרך לנטרל במהירות את התגובה על מנת להחזיר את המטופל לתפקוד מלא. במקרים רבים הפתרון להתקפי החרדה הוא שילוב בין כמה שיטות טיפול.
תסמינים נפוצים של בעיית חרדה
- רגשות שליליים ומתח נפשי (פחד, דאגה, אשמה, חוסר אונים)
- מחשבות טורדניות כלפי גורם מסוים (סכנה ממשית מדומיינת)
- לחץ בחזה, דופק מוגבר, הזעה, סחרחורות, רעד, קוצר נשימה
- הימנעות מפעולות שעשויות לעורר את החרדה