מסע חזותי בין גבולות של מקום, זמן ותודעה
קיץ 2025 יפתח במוזיאון פתח תקווה לאמנות עם אשכול תערוכות ייחודי ורב-תחומי, הכולל שמונה תערוכות יחיד ותערוכה קבוצתית אשר פורשות מרחבים אמנותיים מורכבים ועשירים, שבמרכזם חקירה של מצבי תודעה, זהות וזיכרון, דרך ביטויים חזותיים מגוונים: ציור עכשווי, מיצב פיסולי, עבודות וידיאו, הדפס, טקסטיל, תיאטרון חזותי וסאונד. נושאים כמו הגירה, שבר ביוגרפי, מלנכוליה ומציאות פוסט-טראומטית מוצגים באופנים פיוטיים ולעיתים טורדי מנוחה, כאשר כל אחת מהתערוכות מציעה חוויה חזותית ונפשית ייחודית, היוצרת מכלול מהורהר, טעון ועמוק של אמנות ישראלית עכשווית.
האמנים המשתתפים באשכול התערוכות מציגים גישות מגוונות לחקר זיכרון, זהות ותודעה. נדב ויסמן יוצר תבליטי עץ בהשראת משה קופפרמן; רון אסולין בונה מרחב פיסולי פרנואידי בהשראת הפילם-נואר; יעל הרניק חוקרת דפוס וטקסטיל בהשראת מיכאל ארגוב; גבריאלה קליין מציירת סצנות אינטימיות של שינה וחלום; פרל שניידר בונה מיצב ציורי העוסק בערות ואימהוּת; דן רוברט להיאני מתאר מסע אישי של הגירה וזהות; אלה אמיתי סדובסקי משלבת אנימציה, ציור וסאונד בזיכרונות ילדות טראומטיים; סשה אוקון יוצר תיאטרון-חיים סוריאליסטי ופואטי; ובתערוכה הקבוצתית "סינדרום שבתאי", האמנים בוחנים את המלנכוליה ככוח יצירתי ותרבותי.

אשכול תערוכות, קיץ 2025, 24 ביולי – 22 בנובמבר, מוזיאון פתח תקווה לאמנות
ב- 24 ביולי יפתח מוזיאון פתח תקווה אשכול עשיר ורב-תחומי הכולל שמונה תערוכות יחיד ותערוכה קבוצתית אחת, אשר פורשות מרחבים פיזיים ונפשיים, תיאטרליים וקולנועיים ובוחנות נושאים של הגירה, חלימה, מלנכוליה ומלחמה במנעד של מדיומים ואופני ביטוי – מציור והדפס, דרך טקסטיל, פיסול ווידיאו ועד מיצבים סוחפים.
האמן נדב ויסמן בתערוכה "השבר בזמן" (אוצרת: אירנה גורדון) מציג דיאלוג עם יצירתו של משה קופפרמן . ויסמן יוצר מיצבים העשויים שכבות עץ לבוד, המשלבים אור, תנועה ואנימציה. בהשראת ציורי "השבר והזמן" של משה קופפרמן, הוא מנסח שפה חומרית ורגשית חדשה, המשלבת עומק נפשי ונוף מופשט, ומבקשת לבחון מחדש את מושגי הזיכרון והמרחב.
התערוכה "אמעריקע " של האמן רון אסולין (אוצרת: אירנה גורדון) היא תערוכה פיסולית דרמטית בהשראת ז’אנר הפילם-נואר, המציגה בית כמרחב פרנואידי של תעתועים ודרכי מילוט כוזבות. התערוכה שוזרת סיפור אישי עם רפרנסים לקפקא וליוצרים יהודים בהוליווד. אסולין הופך את הבית לזירה של חרדה ופירוק. באמצעות מראות, אור שבור ואלמנטים אדריכליים הוא מפרק את תחושת הביתיות ובוחן את מקומו של המהגר בין זהות לאשליה
האמנית יעל הרניק מקיימת דיאלוג עם האמן המוערך מיכאל ארגוב בתערוכה "לרדת מן הפסים" (אוצרת: אירנה גורדון). במסגרת תוכנית שהות בסדנת ההדפס של המוזיאון, הרניק מציגה שמונה אובייקטים טקסטיליים בהשראת עבודות הדפס של מיכאל ארגוב ומשלבת טכניקות של דפוס רשת, תפירה וכיווץ תוך שימוש בטכניקות צביעה מסורתיות. האמנית בוחנות גבולות בין טקסטיל לפיסול ומציפה שאלות של חומר, דימוי, גוף וזיכרון קולקטיבי.

האמנית גבריאלה קליין בתערוכתה "רכבת לילה" (אוצרת: אירנה גורדון) מציגה סדרת ציורים אינטימיים המייצרת מבט פיוטי וחלומי על דמויות שוכבות במיטות וספות – אלו רגעים שקטים של חברים ומשפחה במצבי שינה ומנוחה. הדמויות שוכנות במרחבי בד רכים וחולמניים, כשהמיטה הופכת לזירה של קיום, זיכרון ותחושות לא-מודעות. ציוריה הם שדות צבע פיסוליים שנוצרו בהשראת מסע רכבת בהודו.
התערוכה הקבוצתית "סינדרום שבתאי" (אוצרת: דניאל צדקה-כהן) מציגה שמונה אמנים הבוחנים את דימויו של כוכב הלכת שבתאי כסמל למלנכוליה ולתנועה מחזורית של זמן. התערוכה חוקרת כאב אישי וקולקטיבי, ומציעה את המלנכוליה כמניע ליצירה וכתנאי לקיום. התערוכה מבקשת לבחון את הקשר בין רגש, זמן קוסמי ויצירה, מתוך מבט אישי והיסטורי. האמנים המציגים בתערוכה: איתן בוגנים, יוסל ברגנר, אבי יאיר, חן כהן, יוחנן סימון, יונתן צופי, ג'וודט מהמט קוסמן (טורקיה) וליטל רובינשטיין.
פרל שניידר בתערוכה "ימי בינתיים" (אוצר: דוד פרנקל) מציגהמיצב ציורי המקיים דיאלוג עם מרחב, תנועה וצל. פרגוד פיסולי הנע בין פירוק לסדר, בין ערות לנמנום. העבודות בתערוכה בוחנות את קיומה של האמנית-אם ופרקי זמן יצירתיים המותנים במחזורי החיים של תינוקה. שניידר יוצרת פוליפטיכון גמיש, המהדהד את חיי האֵם-האמנית במצבי קיום משתנים, תוך חקירת הזמן כיוצר של תנועה והשהייה.
בתערוכה "עולה בכוח" (אוצרת: עירית כרמון-פופר) מציג האמן דן רוברט ליהאני עבודות וידיאו ורישום הנעות בין אישי לפוליטי, בין זיכרון לזהות, ומתמקדות בחוויית ההגירה והזהות היהודית-צפון אפריקאית. זוהי תערוכה אישית ופוליטית, החוקרת את זהותו של האמן כבן למשפחה יהודית מאלג'ירי, היוצרת תנועה מתמדת בין המרחבי לאינטימי, בין ההיסטוריה לזמן עכשווי.

אלה אמיתי סדובסקי בתערוכתה "פתאום, כשחשבת שזה כבר איננו" (אוצרת: נטע גל עצמון) מציגה מיצב רב-חושי המשלב הקרנות אנימציה עם ציור וסאונד, בעקבות זיכרונות ילדות ממלחמות בקיבוץ גשר. התערוכה עוסקת בשכבות זיכרון מודחקות ובחזרתן אל פני השטח בעקבות אירועי השביעי באוקטובר 2023. זהו מיצב עוצמתי, אישי וארכיוני החוקר את השכבות המודחקות של הזיכרון – שחוזרות ועולות בהקשרים עכשוויים.
בתיאטרון חיים סוריאליסטי שבו הגוף משמש ככלי ביטוי רגשי ואירוני מייצר האמן הותיק סשה אוקון דמויות חיות ומיתיות. התערוכה "טינה קלישר , יוסי שפירא ואחרים" (אוצרת: מור ברק ריבלין Ι עוזר אוצר: יהודה רחנייב) היא מיצב תיאטרלי עשיר, בו אוקון יוצר פנתיאון של דמויות – ממשיות ומיתיות – בהן טינה קלישר הופכת לדמות אלתית אירונית. באמצעות ציור ורישום עשיר, אוקון בוחן זקנה, מוות והחיים שביניהם באור קומי-טרגי. זהו תיאטרון חיים סוריאליסטי שבו הגוף משמש ככלי ביטוי רגשי, פילוסופי ואירוני.
"בתקופה של חוסר וודאות וכאב, אנו מזמינים את הקהל למפגש עם יצירה שעוסקת בזהות ובזיכרון" אומרת רעות פרסטר, מנהלת מוזיאון פתח תקווה לאמנות. "האמנות בתערוכות החדשות אינה מפלט מהמציאות – אלה דרך להעמיק בה, להבין אותה ולמצוא בה אנושיות".
אשכול תערוכות, קיץ 2025, 24 ביולי – 22 בנובמבר , מוזיאון פתח תקווה לאמנות
שעות פתיחה: יום שני: 10:00 – 14:00 Ι יום רביעי: 10:00 -14:00 Ι יום חמישי: 16:00 – 20:00 Ι ימי שישי ושבת: 10:00 -14:00