מזונות הם תמיד סוגיה רגישה מאוד. מצד אחד ישנה החובה של האב לדאוג לרמת חיים נאותה עבור ילדיו וכמובן הזכות של הילדים לחיות חיים מלאים גם כשההורים מתגרשים. מצד שני אי אפשר להתעלם מהצורך של האב לבנות לעצמו חיים חדשים, כולל בפן הכלכלי. תשלום רטרואקטיבי של מזונות מעצים את המורכבות והרגישות, ובכתבה זו תמצאו מידע מפורט בנושא.
צורך, יכולת ובעיקר תום לב
ישנם 3 קריטריונים עיקריים לפיהם בוחנים בתי משפט לענייני משפחה ובתי דין רבניים תביעת מזונות רטרואקטיבית. הקריטריון הראשון הוא צורך, מי שמגישה את התביעה נדרשת להוכיח כי אכן היה צורך מובהק בסכום כסף זה בתקופה הרלוונטית, זו שעבורה נדרש התשלום הרטרואקטיבי.
הקריטריון השני הוא יכולת כספית לשלם עבור כל אותה תקופה את הסכום הנדרש. הקריטריון השלישי, שלרוב הוא המשמעותי מכולם, הוא תום לב: מגישת התביעה מתבקשת להציג נימוק סביר לכך שלא דרשה את המזונות מבעוד מועד. ככל שפרק הזמן שעבורו נדרש תשלום רטרואקטיבי ארוך יותר, כך גדל משקל הקריטריון הזה.
איכות הקשר בין האב לילדיו
דגש חשוב נוסף לגבי תביעת מזונות רטרואקטיבית הוא איכות הקשר בין האב שנתבע לשלם סכום כסף משמעותי עבור תקופה שכבר חלפה לבין ילדיו. בדרך כלל ערכאות שיפוטיות לא יחייבו אדם לשלם מזונות בגין פרק זמן שבו לא היה קשר עם הילדים, אלא אם כן האב התחמק במודע ובכוונה מקשר כזה. אם האב כלל לא ידע על כך שיש לו ילדים, והאם לא פעלה באופן נחרץ כדי לשנות את התמונה, הסיכוי לקבלת התביעה נמוך.
השיקול הכלכלי
חיוב בתשלום רטרואקטיבי עלול לגרום לפגיעה כלכלית ממשית. לכן, ערכאות שיפוטיות נזהרות מאוד ובוחנות בקפידה תביעות מזונות רטרואקטיביות. במקביל גם טובת הילדים היא ערך משמעותי, ובהתאם ההמלצה החשובה ביותר היא להיעזר באנשי מקצוע מנוסים גם לצורך הגשת תביעה מסוג זה וגם אם הוגשה נגדכם תביעה לתשלום מזונות רטרואקטיביים. במקרה שבו הדיון מתנהל בבית דין רבני נדרשים באופן טבעי טוענים רבניים מיומנים ואחראיים.
עזרא לוי הוא טוען רבני בעל ותק רב ויכולת מוכחת לעזור לפונים אליו בכל סוגיה, הן על בסיס בקיאות מעמיקה בהלכה, בחוק ובפסיקה, והן בזכות החריצות והרצינות שמאפיינות אותו.