כ-200 אתרים, סיורים, שיחות ומפגשים בכל רחבי העיר – בבתים פרטיים, במבני ציבור ובמרחב הציבורי שיערכו במשך סוף שבוע אחד וללא עלות.
חמישי-שבת, 17-15 במאי, 2025
במוקד אירועי 'בתים מבפנים' 2025:

#התבוננות מחודשת על העיר כמרחב של זיכרון, ערבות הדדית והתחדשות- דרך סיורים, מפגשים ותערוכות המשרטטים את המשמעות של בית, שייכות וקהילה בתקופה מורכבת זו ביניהם: "רעים בדרך הבית" מפגש עם נציגי קהילת קיבוץ רעים בפרויקט המגורים הזמני, ו"חלל"- תערוכתו של האדריכל עומר איתח ששכל את אחיו סרן הראל איתח ב"חרבות ברזל"
#סיורים ותערוכות בעקבות דמויות ונקודות ציון בתולדות תל אביב, מראשיתה ועד ימינו –ביניהם ביקור בבית הלל שבחצר בית בן-גוריון, הכולל סיור בתערוכה "תראו מה מצאנו" – תצוגה של חפצים נדירים שהתגלו במהלך פירוק הבית לקראת שיפוצו, המאפשרים הצצה אינטימית לסיפור חייו ופועלו של דוד בן-גוריון וסיור במגדל המים במזא"ה המציין 100 שנה להקמתו.
#הצצה למבני ציבור חדשים ופורצי דרך ולמוסדות חינוך המעצבים את פני העיר, ביניהם מרכז המוסיקה ביפו שעבר לאחרונה שיפוץ מקיף ומשמש תזמורות נוער והרכבים מוסיקליים שונים הפועלים בחלליו ופארק הגלישה החדש במזרח העיר הכולל בריכת גלים ייעודית ראשונה בישראל לאימוני ולימודי גלישה
#הצצה נדירה לאתרי עבודות תשתית ברחבי העיר הכוללת ביקור באתר הבנייה של מערכת התיעול העירונית החדשה –אחד מפרויקטי התשתית הגדולים והמשמעותיים המקודמים בעיר.
#סיורים והרצאות לציון 100 שנה לתכנית עיר הגנים של גדס כולל סיור בחצרות הבתים המשותפים, שהוקמו בהשראת עקרונות תכנית זו.
# בתים פרטיים מעוצבים ומעוררי השראה המדגימים צורות חיים שונות בעיר כגון בית האודם- בית היסטורי מרהיב שנבנה בתקופת השלטון העות'מאני מחוץ לחומות יפו, ושימש כמעון למשפחה אמידה. המבנה, שבעברו נחשב לארמון, חולק לאחר קום המדינה למגורי עולים חדשים ולוחמי אצ"ל.
מאז השבעה באוקטובר 2023 נתונה מדינת ישראל במלחמה ובמשבר פנימי עמוק. "בתים מבפנים" מתקיים השנה תוך התייחסות למציאות הישראלית המורכבת והאופן שבו נרתמים ערכיה של תל אביב-יפו לתמיכה בפעילויות האזרחיות הרבות בעיר וליישום ערכים של ערבות הדדית והנצחה.
ארבעה אירועים בתוכנית יתייחסו לנושא באופן ישיר: 'עיר מגויסת': הרצאתו של אדריכל העיר יואב דוד, על האופן שבו מכילים העיר ומרחביה הציבוריים את הזעם וביטויי ההזדהות עם החטופים ומשפחותיהם; "רעים בדרך הבית" – מפגש עם נציגי קהילת קיבוץ רעים בפרויקט המגורים הזמני שאפשר לקהילה להישאר יחד במהלך תקופת הפינוי מהקיבוץ; "חלל" – תערוכתו של האדריכל הצעיר עומר איתח ששכל את אחיו, סרן הראל איתח, במלחמת חרבות ברזל. התערוכה, המוצגת בבית ליבלינג, עוסקת בכפל המשמעות של המושג "חלל" ובמשמעות העמוקה שנוצקה בחללים בהם ביקר אחיו בימיו האחרונים; וכן הרצאה על פרויקט שיקום שכונת הרצפות הירוקות בכפר עזה, שהוביל משרד האדריכלים רייזקינד סנדולוביץ, וכלל 16 יחידות מגורים לצעירים אשר שופצו הודות ליוזמה של "בונים מחדש אחים.יות לנשק", בעזרת אלפי מתנדבים ותרומות. הפרויקט הוקם במטרה להעניק מקום לשוב אליו ולבנות בו מחדש את הבית, והוא הראשון שהושלם בעוטף עזה אחרי 7 באוקטובר.
גם השנה מבקשים אירועי בתים מבפנים לספר את סיפור בנייתה של העיר העברית הראשונה ומזמינים להתבונן באיכויות ובמורכבויות של המקום שבו אנחנו חיים, ולשאול שאלות עומק שכעת רלוונטיות יותר מתמיד – מהו בית במובנים הפיזיים, ההיסטוריים והרגשיים. אנחנו מזמינים אתכן ואתכם לבוא לבתים מבפנים, הפעם קצת אחרת, ולראות בו עוד הזדמנות לבחון את השייכות שלנו למקום הזה ואת הקשר שלנו לעיר ולסיפורה.
רון חולדאי, ראש עיריית תל־אביב-יפו: "במציאות המטלטלת שבה מתנהלים חיינו בשנה וחצי האחרונות, מוצפים רחובותיה וכיכרותיה של עירנו בהתכנסויות אזרחיות של מאבק ומחאה, בעצרות עממיות ובמחוות של הזדהות זיכרון והנצחה. אלה ממחישים בכל פעם מחדש כמה חשוב תפקידו של המרחב הציבורי העירוני בתור זירה של מעורבות אזרחית, ערבות הדדית, חופש ביטוי ודמוקרטיה. הם מוכיחים שוב ושוב שהעיר תל־אביב-יפו היא בירת החופש והתקווה, מעוז השגשוג והסובלנות, מבצר כבוד האדם באשר הוא.
"בתים מבפנים", אירוע האדריכלות והארכיטקטורה הגדול והחשוב בישראל, יעסוק השנה בהיבטים האלה, כמו גם בנושאים נוספים. נציין במסגרתו 100 שנים לתוכנית עיר גנים של סר פטריק גדס, תכנית המתאר הראשונה של העיר תל־אביב, שבקשה ליצור מרקם עירוני ירוק, פעיל ושוקק המציע לתושבי העיר איכות חיים של פרבר, וגם בחלוף מאה שנים משמשת מצע רעיוני לתכנון העיר. אני מזמין את הציבור הרחב להצטרף למסע שמאיר את עברה של העיר, אך גם את דרכה קדימה".
כל המידע על תכנית האירועים העשירה מופיע באתר:
התכנית המלאה כוללת: מפגשים, הרצאות ותערוכה בהקשר השבעה באוקטובר:
רעים בדרך הביתה
רחוב הרצל 136־138, בבית הבאר.
הזדמנות להתוודע לסיפורה של קהילת רֵעים ולמעבר שלה לתל־אביב-יפו בעקבות אירועי 7 באוקטובר.
במפגש ובהרצאה עם זוהר ליבנה מזרחי, מזכירת קיבוץ רעים, וגיל קזמיר, מנהל מרחב קהילתי דרום מערב בעירייה, יתואר המסע הפיזי, האישי והקהילתי שעברה הקהילה, ויידונו ההתמודדויות שנלוו אליו – כיצד הצליח קיבוץ שלם למצוא את מקומו בעיר ולשמור על ערכיו הקהילתיים, איך התקבלו חבריו בעיר, מה איבדו ומה הרוויחו מהמעבר לקהילה "ורטיקלית" המתגוררת במגדלים הרחק מסביבתה הטבעית, אתגרים והפתעות נוספים שעימם התמודדו.
ההרצאה תכלול שיתוף בתובנות ובסיפורים אישיים ובחוסן הקהילתי שנבנה לאורך הדרך. בסיומה יתקיים סיור קצר במתחם ובחללים הציבוריים של הקהילה.
שישי, 16.5, 14:30 ו־16:00.
2 מפגשים ל־80 הבאים הראשונים. אין צורך ברישום מוקדם.
עיר מגויסת
בית אריאלה.
מאז 7 באוקטובר 2023 נתונה מדינת ישראל במלחמה ובמשבר פנימי עמוק. החברה הישראלית מוצפת בכאב, זעם וצורך בביטויי הזדהות עם החטופים ומשפחותיהן ועם קורבנות הטבח והמלחמה. על אף הרחובות השוקקים, בתי הקפה המלאים ושגרת היום יום והמרחב הציבורי כמרקחה – כיכרות, רחובות וצמתים היו למרחבי טראומה, מאבק והנצחה, עם כרזות ושלטים, גרפיטי ומיצבי הזדהות והנצחה ספונטניים. המרחב שינה את פניו. מתקיימות בו פעילויות אזרחיות רבות וחלים בו שינויים אשר יש להתמודד איתם.
הרצאתו של יואב דויד, אדריכל העיר תל־אביב-יפו, תתייחס לאתגרים שבהכלת הפעילויות השונות ובניהול המרחב הציבורי בשנה וחצי האחרונות, תוך איזון בין צרכים שונים ומתן מענה רגיש, ובעתידם של מרחבים כגון "כיכר החטופים".
שישי, 16.5, 12:30.
הרצאה פתוחה ל־80 הבאים הראשונים. אין צורך ברישום מוקדם.
בית ליבלינג, רחוב אידלסון 29.
תערוכתו של עומר איתח – בוגר לימודי אדריכלות בטכניון אשר שכל את אחיו, סרן הראל איתח, במהלך עבודתו על פרויקט הגמר. השפעות האירוע הסיטו את מחקרו הלימודי לחקירת החלל שנפער בחייו האישיים.
כפל המשמעות של המושג "חלל" עומד במרכזה של התערוכה – פעם כמרחב ופעם כהיעדר. איתח מבקש לבחון את השתנותו של המקום הפיזי כאשר יוצקים אליו זיכרון אישי משמעותי ולהתבונן בחלל באמצעות קולו של אחיו וסיפורו – דרך בחינה של המקומות האחרונים שבהם שהה – הבית שבו גדלו, קיבוץ נחל עוז, חאן יונס ובית החולים סורוקה שבו נפטר מפצעיו.
העבודות מכוונת זרקור אל התפר שבין האקראיות שבחללים ובין המשמעות העמוקה שנוצקה בהם לאחר מותו של אחיו. נקודת חיבור זו היא מבחינתו הנקודה שבה האלמנטים האדריכליים הופכים מאוניברסליים וגנריים לחלק מנרטיב אישי, אשר אליו הוא מזמין את המבקרים להיכנס, להביט דרך החלונות, להיכנס דרך הדלתות ולהציץ אל חללים של זיכרון ומשמעות סובייקטיבית וכואבת.
אוצר ויוצר: עומר איתח. ליווי אוצרותי: שירה לוי בנימיני.
חמישי, 15.5, 8:00־23:00; שישי, 16.5, 8:00־15:00; שבת, 17.5, 9:00־19:30.
תערוכה פתוחה. אין צורך ברישום מוקדם.

בין עיצוב לאדריכלות
רחוב ברזילי 12.
גלריית הבית של סטודיו נחשון לעיצוב ישראלי ולייצור רהיטים, תארח בימי בתים מבפנים שתי הרצאות של משרדי אדריכלים:
- פרויקט שיקום שכונת הרצפות הירוקות בכפר עזה, (שישי, 16.5, 11:00). הפרויקט שמוביל משרד האדריכלים רייזקינד סנדולוביץ, כלל 16 יחידות מגורים לצעירים אשר שופצו הודות ליוזמה של "בונים מחדש אחים לנשק", בעזרת אלפי מתנדבים ותרומות עצמאיות. הפרויקט הוקם במטרה להעניק מקום לשוב אליו ולבנות בו מחדש את הבית והינו הראשון שהושלם בעוטף עזה אחרי 7 באוקטובר.
- מגורים: מחשבות על תכנון (שבת, 17.5, 12:00). הרצאה של משרד האדריכלים SALTY במסגרתה יוצגו פרויקטי מגורים נבחרים.
מלבד זאת יוזמנו המבקרים לשמוע את הסיפור שמאחורי הסטודיו ולהיחשף לפריטים של מעצבי מותר ישראלים המוצגים בו.
ההרצאות מוגבלות ל־40 הבאים הראשונים.
שישי, 16.5, 10:00־14:00; שבת, 17.5, 11:00־14:00.
גלריה והרצאות פתוחות. אין צורך ברישום מוקדם.
סיורים מיוחדים לרגל 100 שנה לתוכנית עיר הגנים של פטריק גדס:
הגינה והבלוק בעיר הגנים
בית ליבלינג, רחוב אידלסון 29, קומת הכניסה.
הרצאות פתיחה שיישאו ד"ר קתרין רושנט, אדריכלית וחוקרת בצוות בית ליבלינג ושירה לוי בנימיני, מתכננת ערים ומנהלת בית ליבלינג, ויוקדשו להיכרות עם גדס ומרחב המגורים העירוני שתכנן, המשלב בין מבנה הבלוק העירוני לבין גינות פנימיות נסתרות, שנועדו לשמש כריאות ירוקות ולחזק את חיי הקהילה.
בהרצאות ובסדנה יידונו תפקידן ההיסטורי והעכשווי של גינות הבלוק ויועלו הצעות להחייאת המורשת הייחודית של עיר הגנים בתכנון העירוני העכשווי ולשימורה.
ההרצאות באנגלית ובעברית ולאחריהן יתקיימו סדנה ושיח על תכנון, שימור והתחדשות גינות עירוניות. באמצעות דיון אינטראקטיבי, יוזמנו המשתתפים לזהות חוזקות ואתגרים, להציע פתרונות יצירתיים ולגבש עקרונות לפיתוח מרחבים ירוקים, קהילתיים ופעילים.
הערב הינו חלק מסדרת אירועים לקראת תערוכה העוסקת בעיר הגנים של גדס ומתוכננת להיפתח בסתיו בבית ליבלינג.
חמישי, 15.5, 19:00 (הרצאה), 20:00 (סדנה ושיח פתוח).
הרצאה וסדנה מוגבלות ל־80 משתתפים ברישום מוקדם.
סיור אורבני בין גינות ומשעולים
נקודת מפגש: בכניסה לבית ליבלינג, רחוב אידלסון 29.
תוכנית גדס מ־1925 התוותה את התפשטותה של תל אביב צפונה עד לירקון. חלק בלתי נפרד ממנה היו גינות הבלוק הקטנות, המוצפנות בתוך הבלוקים העירוניים. הסיור יעבור בכמה מגינות הבלוק העירוניות – חלקן "סודיות" ומוכרות רק לתושבי השכונה – ובמשעולים המחברים ביניהן ויוצרים מערכת של מסלולים ירוקים המהווה תשתית לעיר עד היום. במהלכו יודגש התפקיד המרכזי שייעד גדס לגינות הבלוק ויתוארו תהליך הקמתן והשינויים שהתחוללו בהן לאורך השנים.
הסיור שתוביל ענת גרויסמן, מורת דרך מוסמכת, מבוסס על ממצאי מחקרן של אדריכלית רות ליברטי שלו ואדריכלית עדי הר נוי שהוכן עבור מחלקת השימור של עיריית תל־אביב-יפו והוצג בתערוכה "גינות הבלוק העירוני" בבית ליבלינג.
משך הסיור כשעתיים, אורכו כ־3.5 קילומטרים, והוא יסתיים ברחוב לטריס.
הסיור הינו חלק מסדרת אירועים לקראת תערוכה העוסקת בעיר הגנים של גדס ומתוכננת להיפתח בסתיו בבית ליבלינג.
שישי, 16.5, 9:30.
סיור מוגבל ל־50 משתתפים ברישום מוקדם.
הירוק האזרחי
נקודת מפגש: גן יעקב.
GardeniCity: Seed to Feed היא יוזמת חשיבה־עיצוב שהושקה לציון 100 שנה לתוכנית האב של פטריק גדס לתל אביב מ-1925, ומתמקדת בעתיד ירוק אזרחי לעיר. תוכניתו פורצת הדרך של גדס הדגישה תשתית עירונית המשלבת שטחים ירוקים, רחובות איטיים ומערכות סופר בלוק גמישות שמתאימות לצרכים עירוניים שונים. חזונו יצר מבנה עירוני דינמי שתומך בשילוב של מגורים, מסחר וחיים היברידיים אזרחיים־ציבוריים. למרות האתגרים, בהם התפתחות נדל"ן ואיבוד שטחים ירוקים, גישתו נותרה מודל חדשני לירוק אזרחי, שכן יותר ממחצית מעצי העיר מצויים עדיין בשטח האזרחי.
הסיור בהובלת האדריכליות רבקה שטרנברג וקרן אבני, יתחקה אחר התשתית הירוקה שהתווה גדס לעיר ואחר חזונו ויציג את תפקיד השלד הירוק האזרחי בעבר, תוך בחינת האתגרים העירוניים העכשוויים: צמיחה, שיפור מערכות המזון, שיתופי פעולה אזרחיים־ציבוריים והתמודדות עם שינויי האקלים.
הסיור יסתיים ברחוב אבן גבירול 124, לצד מגדל המאה.
משך הסיור כשעה.
הסיור הינו חלק מסדרת אירועים לקראת תערוכה העוסקת בעיר הגנים של גדס ומתוכננת להיפתח בסתיו בבית ליבלינג.
שישי, 16.5, 16:30.
סיור מוגבל ל־20 משתתפים ברישום מוקדם.
טבע בחצרות המשותפות
נקודת מפגש: שדרות ח"ן פינת סמטת לטריס, בשדרה.
סיור שיתמקד בחצרות הבתים המשותפים, המהוות חלק משמעותי מהשטח הפתוח בעיר ומשמשות מרחבי מחיה למגוון סוגים של צמחייה. חצרות אלה, שהוקמו בהשראת עקרונות עיר הגנים של פטריק גדס, מציגות היבטים שונים של יחסי טבע־עיר ומאפשרות לתושבים להשפיע על הסביבה העירונית.
בסיור שיעבור בין חצרות מטיפוסים שונים, יוצגו גישות שונות לתכנון חצרות ולשילוב טבע במרחבי מגורים. יוצגו בו הקשרים ההיסטוריים בין אדריכלות וגינון בחצרות והתפקידים השונים שיוחסו לצמחים בחצרות: אסתטיקה, אקולוגיה, חיבור לטבע ועוד.
הסיור בהובלת אדריכלית דנה מור, החוקרת את חצרות בתי העיר במסגרת עבודת דוקטורט בטכניון.
משך הסיור כשעה וחצי. הסיור יסתיים ברחוב אבן גבירול פינת רחוב השופטים.
הסיור הינו חלק מסדרת אירועים לקראת תערוכה העוסקת בעיר הגנים של גדס ומתוכננת להיפתח בסתיו בבית ליבלינג.
שישי, 16.5, 10:00.
סיור מוגבל ל־30 משתתפים ברישום מוקדם.

סיורים היסטוריים:
בית השידור הראשון
דרך משה דיין 114.
אדריכלי השיפוץ: טובי גל אדריכלים, 2024.
הזדמנות לגלות את אחד המבנים המקומיים החשובים בהיסטוריה של המדינה, שנודע בשם "תחנת תל חיים" וממנו שודרה הכרזת המדינה ב־ה' באייר, תש"ח. ממנו גם פעלה, לאחר קום המדינה, תחנת השידור הראשונה של קול ישראל.
בסיורים ייפרס סיפור בניית המשדרים שמהם בקע השידור – בהפעלה מחתרתית ותחת עינם הבוחנת של הבריטים – וכן סיפורו של המבנה שהוקם בסתר על שרידי בור מים ומבנה חקלאי טמפלרי.
לאחר שיפוצו על ידי העירייה, משמש המבנה כבית לרדיו ולקהילה המתמחה ברדיו, שידור, קול ויצירה, ומנגיש בצורה חווייתית את סיפורו ההיסטורי.
את הסיורים יוביל אדריכל רן ברעם ממנהל הנדסה בעיריית תל־אביב-יפו, חובב רדיו ותושב השכונה, שפעל למען שימורו ושיפוצו של המקום.
חמישי, 15.5, 17:00 ו־18:00.
2 סיורים ל־30 הבאים הראשונים. אין צורך ברישום מוקדם.
מגדל המים
רחוב מזא"ה 36.
תכנון: מהנדס ארפד גוט, 1924; שיפוץ ושימור המגדל: אמנון בר אור אדריכלים, 2013.
הזדמנות לגלות את אחד מסמליה ההיסטוריים של העיר, המציין השנה מאה שנים להקמתו. מגדל המים שברחוב מזא"ה, הבולט לעין בזכות סגנונו האקלקטי, נבנה בשנות ה־20 של המאה הקודמת כמוקדה של מערכת אספקת המים המתרחבת של תל אביב הצומחת. המגדל היה הראשון בשורה של מגדלי מים בתכנונו של המהנדס ארפד גוט שנבנו בעיר. הוא בנוי מבטון מזוין ומתנשא לגובה של 16 מטרים, מעל פודיום המוגבה מהרחוב. בראשו הותקנה חנוכייה שהודלקה לראשונה בחנוכה 1924.
במשך השנים שימש חלל הבסיס של המגדל ככיתה עבור מוסדות לימוד שונים, כמועדון נוער, כמחסן וכמטה ההגנה לקשר בשפת מורס עם ישובים ברחבי הארץ. בהמשך עמד נטוש במשך שנים רבות וב־2011, לאחר שהוכרז כבניין לשימור על ידי המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, שופץ. כיום משמש חלל הכניסה כמרכז ליצירה, אמנות ופעילות בשם "המגדל גלריה לחינוך ואמנות", והוא ישמש את בני הנוער של המחלקה לקידום ילדים ונוער כחלל לתערוכות מתחלפות ולפעילויות. כעת מוצגת בו תערוכה הפורשת את סיפורו של המגדל.
חמישי, 15.5, 10:00־16:00; שבת, 17.5, 12:00־15:00.
בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
לא יימכר ולא ייגאל?
נקודת מפגש: אזור נווה צדק, נקודה מדויקת תימסר לפני הסיור.
סיור עם עורך הדין ומורה הדרך אבי בלדי, אשר כותב דוקטורט על אחד המוסדות המרתקים במרחב העירוני הארץ ישראלי – ההקדש (וקף). בסיור סביב שכונת נווה צדק, יציג בלדי את התפתחותו ההיסטורית של מנהג הקדשת נכסים למטרות דתיות, תוך התייחסות להשפעתו הרבה על המרחב העירוני ועל התפתחותו. הוא יתייחס בין היתר להקדשים קיימים והקדשים שנעלמו ויענה על השאלה – כיצד הפכו מוסדות הצדקה הצנועים לחברות נדל"ן תוססות, לכאורה בניגוד למטרות המקוריות?
הסיור מתאים לשומרי שבת. משך הסיור כשעה וחצי והוא יסתיים בתחילת רחוב רוטשילד.
להצטרפות לרשימת המתנה לאחר גמר הרישום יש לשלוח הודעה בווטסאפ 5281469־052
שישי, 16.5, 9:00 (סיור בעברית), ו־17:00 (סיור באנגלית); שבת, 17.5, 9:00.
3 סיורים ברישום מוקדם מוגבלים ל־40 משתתפים.
תראו מה מצאנו
בית הלל, בחצר בית בן גוריון, הכניסה מרחוב לסל 18.
ביקור בתערוכה, תראו מה מצאנו – תערוכה החושפת את החפצים שהתגלו במהלך פירוק בית בן גוריון לקראת שיפוצו, ובהם הטלפון האדום, המספריים שגזרו את הסרט בדרך בורמה, מעיל חורפנים ועוד. העיסוק בחפצים תוך כדי פירוקם ואריזתם, חשף סיפורים וסודות שלא נתגלו עד היום, ומאפשר הצצה אל מוחו הקודח של בן גוריון, דרך סרטים, מסמכים ותכתובות בספרים.
סיור מודרך יצא בכל שעה עגולה.
חמישי, 15.5, 9:00־16:00 (סיור אחרון ב־15:00); שישי, 16.5, 9:00־13:00 (סיור אחרון ב־12:00); שבת, 17.5, 10:00־14:00 (סיור אחרון ב־13:00).
סיורים ל־30 הבאים הראשונים. אין צורך ברישום מוקדם.
עשר טחנות
רחוב שטרית 10 א', מאחורי הוולודרום.
עשר טחנות נחשב לאתר טחנות הקמח ההיסטורי הגדול בארץ. האתר כולל גשר אבן וטחנות קמח שפעלו מהתקופה הרומית עד ערב מלחמת העולם הראשונה, אז פוצצו הטורקים את הגשר כדי למנוע מהצבא הבריטי לחצות את נחל הירקון. בעקבות כך נזנח האתר וכוסה בצמחייה ובסחף שהסתירו אותו במשך שנים רבות.
בסיור יסופר על פרויקט השיקום ההיסטורי והאקולוגי שבוצע באתר והסתיים בשנת 2023, על תהליך החישוף של הטחנות, על עבודות השימור שנעשו בהן כדי להזרים דרכן מים ולהשמישן, וכן יוסבר על השיקום האקולוגי הכולל את החזרת מהלך הנחל לנתיבו, יצירת בריכת נחל רחבה הכוללת איים לקינון ציפורים ובעלי חיים, שיקום הצמחייה והחזרת מיני בעלי חיים שנעלמו מחלק זה של הירקון וכן פיתוח שבילים ופינות ישיבה המחברים את האתר לשבילי הירקון.
הזדמנות להכיר את המתחם ואת פרויקט נקודות הטעינה.
משך הסיור כשעה.
לפרטים נוספים: 6273913־03
שישי, 16.5, 9:00.
סיור ל־50 הבאים הראשונים. אין צורך ברישום מוקדם.
בעקבות 25 בתי משפחת מנחם משה
נקודת מפגש: מלון סינמה (לשעבר קולנוע אסתר), כיכר צינה דיזנגוף 10 פינת זמנהוף 1.
סיור למשכימי קום בהדרכת ההיסטוריון והיזם דני גולדשמיד שיספר את סיפורה של קהילת יהודי עדן בכלל, ושל שתי המשפחות שהוא משתייך אליהן בפרט – משפחת מנחם משה ומשפחת נתנאל, וכן של 25 הבתים שבנו בני משפחות אלה בתל אביב – כולם בתים לשימור שנבנו בשנות ה־30, ורובם תוכננו על ידי יהודה מגידוביץ' ויוסף ברלין – מהאדריכלים המובילים בתל אביב בשנות ה־20־30.
הסיור יתחיל במלון סינמה (לשעבר קולנוע אסתר) שבכיכר צינה דיזנגוף, יעבור ברחובות שבהם נמצאים הבתים – אלנבי, רמב"ם, גרוזנברג, בית השואבה, מונטיפיורי, רוטשילד – ויסתיים בבית מורשת יהודי עדן השוכן כיום במבנה בית הכנסת קול יהודה ברחוב לילנבלום 5, שאותו ייסד אבי המשפחה המורחבת יהודה מנחם משה, נשיא קהילת יהודי עדן. משך הסיור כשלוש שעות והוא כולל הליכה רגלית של כשעה.
שישי, 16.5, 7:00.
סיור מוגבל ל־25 משתתפים ברישום מוקדם.
השלייפרים
רחוב בוגרשוב 88, בית הכנסת קהילת סיני.
בואו לראות את המיצב "השלייפרים: מאה שנים בתל אביב" שאצרה ומציגה ד"ר נירית שלו כליפא בבית שנבנה על ידי שמריהו שלייפר (אבי סבה) ובניו, במו ידיהם, ובו נולד לפני כ־91 שנה אביה, יוסי (לימים שלו). המשפחה התגוררה בבית עד ההפצצה האיטלקית ב־1940. מאז הוא שימש כבית הכנסת של קהילת יוצאי זיחלין, וכיום את קהילת סיני הקונסרבטיבית.
במיצב יוצגו תצלומים נדירים של בנאי העיר מאלבום המשפחה, חפצים וסיפור השתנותו של הבית על יושביו, בהשפעת מאורעות המאה ה־20. המוצגים נאספו במסגרת מיזמי "ארץ חפץ" ו"ישראל נגלית לעין" של יד בן צבי.
הדרכות ומפגשים מוגבלים ל־25 הבאים הראשונים, יתקיימו ב־14:00 וב־16:00.
שבת, 17.5, 13:00־17:30.
בית פתוח ומפגשים פתוחים. אין צורך ברישום מוקדם.
היכרות עם מוסדות ציבור וחינוך חדשים ופורצי הדרך
מרכז המוסיקה ביפו
רחוב שארית ישראל 10, יפו (בתוך גן כרוניגן).
אדריכל בית התזמורות: לא ידוע, 1965; היכל המוסיקה: גיורא רוטמן אדריכלים, 1995.
אדריכלי השיפוץ: יפעת פינקלמן ודן חסון, 2023.
הזדמנות לגלות את מרכז המוסיקה ביפו שעבר לאחרונה שיפוץ מקיף ולצפות בחזרות של תזמורות הנוער ושל ההרכבים המוסיקליים השונים הפועלים בחלליו.
מרכז המוסיקה נמצא סמוך לאצטדיון בלומפילד, בבניין מודרניסטי המאופיין ב"פשטות חומרית", שתוכנן בשנות ה־60 בתוך גן, וכמעט שאינו נראה מהרחוב. הוא נבנה כבית תזמורות הנוער העירוניות ובשנת 1995 נוסף לו אגף בשם "היכל המוסיקה". לאחר עשרות שנים של הזנחה, שופצו המבנה וחלליו – כיתות הלימוד, חדרי ההרכבים, אולמות החזרות, אולם ההופעות ועוד – כדי להתאימם לסטנדרטים עכשוויים של אקוסטיקה, נגישות, בטיחות ותשתיות. בסיור יוסבר גם אופן הטיפול במעטפת החיצונית של המבנה, שעל אף שאינו כלול ברשימת השימור העירונית, טופל ככזה.
הפרויקט זכה בפרס "אות האדריכלות הישראלית" לשנת 2024.
חמישי, 15.5, 17:00־19:00 – בית פתוח וחזרות פתוחות; שישי, 16.5, 11:00־13:00 – בית פתוח וחזרות פתוחות. ב־12:00 יתקיים סיור בהובלת אדריכלי הפרויקט ומנהלת המרכז, דפני קיני בן־עוזר.
בית פתוח וסיור פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
חינוך מיוחד, הדור הבא
רחוב עמישב 50.
אדריכלים: נוימן חיינר אדריכלים. אדריכלות נוף: ברבים, 2023.
הזדמנות להכיר את בית הספר החדש לחינוך מיוחד על שם שושנה דמארי, שעל גבול גבעתיים. המוסד מתפרס על שלוש קומות בשטח של 3,000 מ"ר ובנוי על מגרש של 4.9 דונמים.
המבנה תוכנן סביב חצר פנימית מוגדרת ומגוננת תוך שימור על כלל העצים הבוגרים במגרש ושילובם בחצר ובמבנה. בית הספר כולל כיתות לימוד וחדרי ספח, וגם חדרי אמנות, יצירה, ריקוד, מוזיקה, סנוזלן, מטבח מקצועי, ספרייה רב תכליתית, חדר מורים ומגוון שטחים לצוות בית הספר.
בעיצוב המבנה נעשה שימוש באלמנט חוזר עיצובי ופונקציונלי עשוי אלומיניום מחורר המשמש להצללה, ליצירת פרטיות, קשר חוץ ופנים תוך שמירה על בטיחות גבוהה ותחושת חופש.
הפרויקט הוא יוזמה של עיריית תל־אביב-יפו וחברת עזרה וביצרון.
שישי, 16.5, 12:00 ו־13:30.
2 סיורים פתוחים. אין צורך ברישום מוקדם.
בית ספר גיל
רחוב שלום אש 30, הדר יוסף.
אדריכלים: אדום אדריכלים; אדריכלי נוף: אב אדריכלות נוף, 2021.
הזדמנות להתוודע למבנה החדש ופורץ הדרך – בית ספר גיל למתבגרים על הספקטרום האוטיסטי – שתוכנן בשיתוף משרד החינוך, מינהל החינוך של עיריית תל־אביב-יפו וצוות בית הספר, כחלק מיישום חוק החינוך המיוחד והחלתו עד גיל 21 ובמטרה לספק מענה והתייחסות לצרכים המיוחדים של מתבגרים אוטיסטים במעבר מבית הספר לחיי הבגרות.
בסיורים עם אדריכל עמיחי שגיא מאדום אדריכלים ועם נורית אבני שפירא, מנהלת בית הספר, יוצג בית הספר המהווה בית לקהילת תלמידים מתבגרים על הרצף האוטיסטי ותוצג הפרוגרמה הייחודית שלו, הכוללת בין היתר סביבות טיפול ומתחמי פעילות חוץ בקומות הגבוהות (ששולבו בחזיתות כאלמנט עיצובי), אולם ספורט והנגשה של המבנה למתבגרים.
שישי, 16.5, 13:30 ו־14:30.
2 סיורים ל־30 הבאים הראשונים. אין צורך ברישום מוקדם.
בית הספר משה שרת
רחוב בית אל 45, נווה שרת.
אדום אדריכלים 2023.
סיור בהובלת האדריכל עמיחי שגיא ומנהלת בית הספר, שרון גונן זיידל, שיציג את פרויקט שיפוץ העומק שנערך בבית הספר היסודי משה שרת לצורך התאמתו למאה ה־21. השיפוץ כלל החלפת תשתיות ישנות והתאמתו של המבנה לתנאי התקן כיום, וכן שימור בצד חידוש של פנים בית הספר ושל חזיתות המבנה, וחלוקה מחדש של החללים לפי צורכי בית הספר העכשוויים. בבית הספר כיתות שילוב של תלמידים על הרצף, וליקויי שמיעה.
חמישי, 15.5, 17:00.
סיור ל־40 הבאים הראשונים. אין צורך ברישום מוקדם.
סרף פארק
נקודת מפגש: ברחבת הכניסה ברחוב ליבני איתן 30, פארק דרום.
אדריכלים: קנין מונטרו אדריכלים, 2025.
הזדמנות לגלות את מתחם הסרף פארק תל־אביב-יפו החדש שנפתח במזרח העיר וכולל לגונת גלישה ובריכת גלים ייעודית לאימוני ולימודי גלישה, הראשונה בישראל והגדולה באירופה – המוקפת בשטחי בילוי ומנוחה.
בסיורים יציגו האדריכלים תומר קנין ולטיסיה מונטרו מצוות מתכנני הפרויקט, את המבנה המרכזי ושטחי הפיתוח של מתחם בריכת הגלים ואת האזורים הטכניים, וכן יובא הסבר מפורט על תהליך התכנון והבנייה ועל הפעילויות במתחם.
חמישי, 15.5, 10:30; שישי, 16.5, 10:30; שבת, 17.5, 10:30.
3 סיורים פתוחים. אין צורך ברישום מוקדם
מפגשים עם אוכלוסיות מגוונות
הבית כתהליך שיקומי
רחוב יוסף האפרתי 9, הדר יוסף.
אדריכל: עידו גרינגרד, 2020.
מפגש עם האדריכל והיוצר הבינתחומי עידו גרינגרד, בבית שבו הוא מתגורר עם משפחתו ואותו תכנן כדי להתאימו לחיים בכיסא גלגלים עבור עצמו, ולעתיד. המפגש ייפתח בסרט על מופע שיצר המתאר את תאונת הדרכים שעבר לפני כ־27 שנה בהודו, בעקבותיה הוא יושב בכיסא גלגלים, ואת מהלך חייו מאז – לימודי אדריכלות בתל אביב ולימודי אוצרות ופרפורמנס בלונדון (שסיים בהצטיינות), במופעים והפקות שיזם, בהם תצוגת האופנה "אני נכה וסקסי" שיזם עם 15 מעצבי אופנה, ועוד.
המפגש ימשיך לסיור בבית, בו יציג את ההתאמות שביצע וידגים כיצד משתנה הבית לאורך השנים יחד עם דייריו ולאחריו יקרין סרט אמנותי שיצר על החיים בבית בתקופת הקורונה.
בסיום הביקור תציג יפעת שועה, מנהלת שותפויות ופרויקטים בתו המשווה, את פעילות העמותה המנגישה תרבות ויוצרת מרחבים משותפים לאנשים עם ובלי מוגבלות.
חמישי, 15.5, 12:00 ו־13:00.
2 מפגשים מוגבלים ל־25 משתתפים ברישום מוקדם.
המרכז לתרבות מונגשת
נקודת מפגש: משה דיין 52 א'.
אדריכלים: אוקא – אורית ווילנברג וקרן ידווב. אדריכלות נוף: נחלת הכלל, 2023.
ביקורים מודרכים במרכז החדש לתרבות מונגשת מיסודה של הספרייה לעיוורים – המבנה היחיד והראשון מסוגו בארץ אשר תוכנן כדי לשמש מרכז תרבות לעיוורים וללקויי ראייה וקריאה. במרכז שוכנת גם הספרייה המרכזית לעיוורים, הפועלת זה יותר מ־70 שנה להנגשת תוכן כתוב וּויזואלי.
המבנה מתפרס על 2,000 מ"ר הכוללים ספרייה, כיתות לימוד והדרכה, משרדים, אולפן הקלטות מהמתקדמים בעולם, מרכז כנסים, בית דפוס ובית קפה, והוא מתוכנן סביב חצר פנימית המהווה מרחב ציבורי שפונה לעיר ומזמין מפגשים קהילתיים. המקום משמש גם מרכז יצירה, הפקה והשאלה של ספרות, עיתונות, קולנוע, טלוויזיה, תיאטרון, מוזיקה ואמנות חזותית לעיוורים וללקויי ראייה, וכן כמרכז מבקרים החושף את המבקרים לפעולות ההנגשה ולפעילות המתקיימת במקום.
הפרויקט זכה בפרס רוקח לאדריכלות מבנים בתחומי העיר תל אביב לשנת 2023.
שותפים ותומכים מרכזיים בפרויקט: המוסד לביטוח לאומי, עיריית תל־אביב-יפו, קרן ג'רלד שוורץ והתר רייסמן, הקרן הפילנתרופית מוריס וויויאן ווהל וקרן קלור ישראל.
את הסיורים ידריכו אדריכלי המבנה ונציגי המרכז.
שישי, 16.5, 9:00, 10:30, 12:00.
3 סיורים ל־15 ברישום מוקדם.
בית לחיים
רחוב רוממה 38, נאות אפקה.
אדריכלים: דורון מינין, מקודו אדריכלים ואורנה שתיל, 2023.
היכרות עם פרויקט חברתי מהפכני של עמותת ניצן המשלב דיור מוגן בקהילה לבוגרים מגיל 21 ומעלה בעלי לקויות למידה וקשיי הסתגלות ותפקוד. הפרויקט מדמה בניין משותף הכולל חמש דירות – לשותפים ולזוגות – חדרי טיפול ומפגש, משרדים, אולם אירועים וחצר משותפת. המבנה בנוי סביב חצרות פנימיות המעודדות מפגשים ונועדו לחזק את חיי הקהילה של הדיירים. בסיורים עם אדריכל דורון מינין, עם יפעה ביאליק מעמותת ניצן ועם דיירים – יתוארו החזון של הפרויקט אשר נועד לתמוך בחיים עצמאיים בקהילה ולהפיג את תחושת הבדידות, והקשר בין החזון לתכנון המבנה.
חמישי, 15.5, 17:00; שישי, 16.5, 11:00; שבת, 17.5, 12:00.
3 סיורים ל־20 הבאים הראשונים. אין צורך ברישום מוקדם.
סיורי תשתיות ברחבי העיר
חופרים עמוק, חופרים ירוק
נקודת מפגש: שדרות נורדאו פינת אבן גבירול.
סיורים לפיר השילוח נורדאו – האתר שממנו שוגרו שתי מכונות TBM (Tunnel Boring Machine) אשר כורות את מנהרות הקו הירוק. הפיר נמצא ברחבת הקסטל המיתולוגית, שבסיום עבודות תשוחזר במתכונת משודרגת; ובין תחנת ארלוזורוב מערב התת־קרקעית לתחנת נורדאו העילית, אשר יהיו חלק מהקו הירוק בעתיד הלא רחוק. בסיורים יחשפו אנשי צוות קשרי קהילה של נת"ע, את התקדמות הפרויקט התשתיתי העצום והמסקרן שנבנה בגוש דן בשנים האחרונות. הסיורים יכללו ירידה לפיר התת־קרקעי, ביקור במנהרות ומבט מקרוב על המנוף הכתום המתנוסס מעל רחוב אבן גבירול.
עקב הוראות בטיחות הסיורים מוגבלים וברישום מוקדם. יש להגיע עשר דקות לפני תחילת הסיור לטובת התארגנות.
יש להגיע במכנסיים ארוכים ובנעליים סגורות. המשתתפים יקבלו במקום ציוד הכולל נעלי בטיחות, אפודה זוהרת וקסדה. הכניסה לאתר עם ציוד בטיחות מלא בלבד!
הסיורים מוגבלים לבני 18 ומעלה.
הסיורים כוללים ירידה ועלייה בגרם מדרגות בגובה שלוש קומות.
חמישי, 15.5, 9:00, 10:30 ו־12:00; שישי, 16.5, 8:00, 9:30 ו־11:00.
6 סיורים מוגבלים ל־20 משתתפים ברישום מוקדם.
ייעול התיעול
נקודת מפגש: דרך הלח"י 1, לצד שער הכניסה לאתר העבודות.
ביקור באתר הבנייה של מערכת התיעול העירונית – אתר סגור לציבור בדרך כלל, שבו מוקמת בימים אלה מערכת תיעול חדשה בטכנולוגיה חדשנית: צינור מובל תיעול עצום, שהוא אחד מפרויקטי התשתית הגדולים והמשמעותיים המקודמים בעיר. בסיורים עם עזרא נוה, מנהל יחידת התיעול במינהל בינוי ותשתית, אפשר יהיה להציץ בפרויקט בזמן פעילות, לשמוע על מערכות תיעול המים בעיר בכלל ועל מערכות התיעול במזרח העיר בפרט, ולהתוודע לאתגרים ולחידושים הרבים בתחום התיעול.
ההשתתפות בסיור מותנית בחבישת קסדה ולבישת אפוד שיחולקו במקום. יש להגיע בנעליים סגורות.
משך הביקור כשעה.
חמישי, 15.5, 11:00.
סיור מוגבל ל־30 משתתפים ברישום מוקדם.
שכלול התיעול
נקודת מפגש: רחוב מצובה 10, שכונת התקווה.
ביקור בפרויקט המוקם בימים אלה לוויסות ולהשהיית מי נגר כדי למנוע הצפות בשכונת התקווה. הפרויקט הוקם עקב שינויי האקלים והתחזקות הגשמים, תוך התאמה לאתגרי הבינוי והתשתיות באזור. הפרויקט יבוצע בטכנולוגיה חדשנית שתאפשר טיפול יצירתי במי הנגר.
בסיורים עם עזרא נוה, מנהל יחידת התיעול במינהל בינוי ותשתית, אפשר יהיה להציץ בפרויקט בזמן פעילות, לשמוע על מערכות תיעול המים בעיר בכלל ועל מערכות התיעול במזרח העיר בפרט ולהתוודע לאתגרים ולחידושים הרבים בתחום התיעול.
ההשתתפות בסיור מותנית בחבישת קסדה ולבישת אפוד שיחולקו במקום. יש להגיע בנעליים סגורות.
משך הביקור כשעה.
חמישי, 15.5, 9:00.
סיור מוגבל ל־30 משתתפים ברישום מוקדם.
מתחת לאדמה בפארק הירקון
נקודת מפגש: בכניסה לזאפה בפארק, אמפי תל אביב – גני יהושע.
הזדמנות לגלות את אחד מחיבורי המים הראשיים של מקורות לעיר ולבקר במתקן הפקת מים עצמאית מבאר פארק הירקון. הסיורים בהדרכת מיכאל מילנר, מנהל מחלקת מתקנים במי אביבים.
חמישי, 15.5, 16:00.
סיור מוגבל ל־50 משתתפים ברישום מוקדם.
עשרות בתים פרטיים, ביניהם:
אי ירוק
רחוב זכריני 15, רמת ישראל.
תכנון ועיצוב פנים: מיה שגיב סלומון, 2023.
ביקור בבית דו משפחתי במזרח העיר המתפרש על 120 מ"ר ובנוי בשתי קומות. הבית עוצב ושופץ על ידי המעצבת המתגוררת בו עבור משפחתה: בן זוגה – מוזיקאי ג'אז – ושלושת ילדיהם המתבגרים. הוא פתוח לחצר הסובבת אותו, טובל בירק ומצליח ליצור מפלט הרמוני ורגוע מהסאון העירוני.
שישי, 16.5, 9:30־13:30; שבת, 17.5, 10:30־14:30.
בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
הגלריה הביתית
רחוב לונץ 13, דירה 2 (כניסה ישירה מהרחוב).
דירת גן בבניין באוהאוס היסטורי בלב העיר, שעבר תמ"א אשר שואבת השראה ממגוון סגנונות עיצוב ומתקופות שונות ומשמשת עבור בני הזוג יובל וגיא צימרמן, שעיצבו אותה ומתגוררים בה וגם מפעילים בה גלריה ביתית משתנה לאמנות ולעיצוב.
בדירה פריטי ריהוט אייקונים של מעצבי על שליקט יובל – אוצר ואספן – בצד אמנות ישראלית עכשווית ופריטים שאיתר בשוקי פשפשים ופלטפורמות למסחר יד שנייה בארץ ובעולם. בדירה מוצגות גם יצירות מעשה ידיהם של בני הזוג עצמם.
חמישי, 15.5, 15:00־19:00; שישי, 16.5, 11:00־14:00; שבת, 17.5, 10:00־14:00.
בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
לופט בשכונת מונטיפיורי
רחוב תושיה 10, שכונת מונטיפיורי.
הצצה למגרש המשחקים של המעצבת התוססת ומשפיענית הרשת מיקול זנזורי, המשמש כבית המגורים של משפחתה וכחלל ניסיונות העיצוב והיצירה שלה. הלופט התעשייתי שימש בעבר כמפעל יהלומים והפך בידיה של זנזורי לחלל צבעוני ומפתיע, ובו זמנית – שובבי ומעורר השראה. משולבים בו רהיטים שיצרה במו ידיה, שגם הם, כמו הקירות והחללים, משנים צורה וצבע על בסיס קבוע.
חמישי, 15.5, 9:30־17:30; שבת, 17.5, 9:00־13:00.
בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
הבית בבן עזאי
רחוב שמעון בן עזאי 6, יפו.
שיפוץ ושימור הפנים: אדריכלית מיכל קולפ, 2020.
דירה במבנה לשימור בסגנון אקלקטי מ־1926 בשוק היווני של יפו, אשר נבנה במקור כמלון עבור משפחה ערבית אמידה שמקורה מלבנון. בהמשך שימש המבנה כמשרד הבריאות של הבריטים ולאחר גלגולים רבים עמד נטוש ובמצב בלתי שמיש. במסגרת השיפוץ שימרה האדריכלית את איכויותיה הסגנוניות של הדירה, את חלליה ואת שכבותיה ההיסטוריות.
שישי, 16.5, 11:00־14:00.
בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
דירת הפאטיו
רחוב הראב"ע 25 א', קומה שנייה, דירה 7.
אדריכלות ועיצוב פנים: גיא רון סטודיו, 2024.
ביקור בדירה, שהיא גם פרויקט יזמות שהוציא לפועל האדריכל הצעיר גיא רון עוד בהיותו סטודנט – דירה ישנה ומוזנחת בשכונת שפירא, שהפכה בתקציב מוגבל ובבנייה עצמית, לחלל מגורים מעוצב ונעים עבורו ועבור בת זוגו. הרעיון התכנוני של הדירה הוא שמירה על חלל ציבורי פתוח המתמזג עם מרפסת פאטיו ומייצר איכות פנים/חוץ יוצאת דופן המזכירה בתי מגורים בדרום אמריקה. חלל המגורים מחולק באמצעות קיר קונסטרוקטיבי מרכזי אחד מבטון חשוף, בשימת לב לפרטים כדי ליצור מרחב ביתי המתאים באופן הפרקטי ביותר לאופיים ולסגנון חייהם של בני הזוג.
שישי, 16.5, 10:00־16:00; שבת, 17.5, 10:00־16:00.
בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
כאן גרים בכיף
רחוב ידידיה פרנקל 43 פינת רחוב השוק 42.
הצצה לבניין משותף בלב שכונת פלורנטין, שבו מתגוררים יוצרים שונים ופועל בית ספר לשפות (בתוך דירה).
במסגרת שעות הביקור ייפתחו חללים שונים בבניין. בקומה הראשונה ייפתחו "אולפן בית" ו"האמבטיה ללימודי שפות" – אולפן פרטי ובית ספר לשפות בהנהלת ירון סיון; בקומה השנייה – שלושה לופטים: שניים המשמשים למגורים ושלישי הפועל כסטודיו להשכרה לאירועים, להפקות ולתערוכות.
הזדמנות להתוודע להוויי החיים בשכונה כיום.
שישי, 16.5, 10:00־17:30; שבת, 17.5, 10:00־17:30.
בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
בית אודם
רחוב יפת 29, יפו.
ביקור במבנה היסטורי שנבנה בשנות ה־80 של המאה ה־19, בתקופת השלטון העות'מאני מחוץ לחומות יפו העתיקה. הבית הוקם כמעונה של משפחה אמידה והיה חלק משרשרת מבנים שנחשבו בשעתם למעין ארמונות. לאחר קום המדינה חולק המבנה לארבעה חלקים, וניתן למשפחות לוחמי האצ"ל ולעולים חדשים. כיום מתגורר בו האמן הרב תחומי גיא טאקו אשר שיפץ את חלליו הפנימיים של הבית והחזיר לו את תפארתו. הבית משמש גם כבית תרבות המארח אירועי קונספט מיוחדים.
חמישי, 15.5, 14:00־17:00; שישי, 16.5, 14:00־17:00; שבת, 17.5, 13:00־16:00.
בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
דירת גג ב"קיבוץ"
רחוב עודד 10, כניסה 2, דירה 3, רמת הטייסים.
תכנון ועיצוב פנים: צאלה זוארץ, 2023.
דירה בבניין טורי במזרח העיר, שנבנה בשנות ה־50 בשכונה המאופיינת בבינוי נמוך, בגגות רעפים ובמרחבים ירוקים. במסגרת השיפוץ נוספה לדירה מרפסת חזיתית קדמית הצופה לסביבה הירוקה ויוצרת תחושה של "וילה מרחפת". כדי להתמודד עם האתגר התכנוני של שני כיווני אוויר, בחרה האדריכלית לבנות בדירה קומה נוספת, תוך ניצול חלל גג הרעפים, ובה ממוקמת יחידת ההורים. כתוצאה מתוספת הקומה נהנים הסלון והמטבח מחלל בגובה כפול ומקשר עין לסטודיו הממוקם גם הוא בקומת הגלריה.
שישי, 16.5, 10:00־15:00; שבת, 17.5, 10:00־15:00.
בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
סיורים ייחודיים לתושבי תל־אביב-יפו, מחזיקי ומחזיקות "דיגיתל".