במקרים רבים, סרטן המעי הגס מתפתח כאשר תאים באזור מסוים במעי מתחילים להתפצל באופן לא מבוקר ומהיר מדי. בהתחלה נוצר מצב של דיספלזיה (שינויים טרום-סרטניים), ואילו לאחר מכן אותם תאים הופכים להיות סרטניים. סרטן המעי הגס הוא אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר, ומדי שנה מאובחנים במדינת ישראל מעל 3,000 חולים. במאמר הבא, החלטנו להסביר לכם כל מה שאתם צריכים לדעת על החשיבות של בדיקת קולונוסקופיה פרטית, ובפרט על החשיבות האדירה מאחורי גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס.
סרטן המעי הגס – גורמי סיכון
- עישון – מעשנים או לחילופין, אנשים שנהגו לעשן נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בכמה סוגי סרטן, וביניהם כמובן ניתן למנות גם את סרטן המעי.
- גיל המטופל – הסיכון לחלות עולה יחד עם הגיל. למעשה, מקובל להתחיל את בדיקות סקירה לסרטן המעי הגס מגיל 50 ואילך.
- ממאירות קודמות – הסיכון בדרך כלל יהיה גבוה יותר בקרב אנשים אשר חלו בעבר בסרטן המעי הגס, אך גם בסוגים אחרים של סרטן כמו סרטן הרחם, הלבלב, אגן הכליה או הקיבה.
- מחלות דלקתיות – חולים במחלת מעי דלקתית, כמו קוליטיס וקרוהן נמצאים גם הם בסיכון מוגבר. הסיכון גבוה אף יותר אם האדם חולה גם במחלת דרכי מרה, והוא עולה ככל שעוצמת הדלקת גבוהה יותר.
איך ניתן להפחית את הסיכון?
ההמלצות הכלליות לאורח חיים בריא יכולות להפחית את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ובמספר מחלות כרוניות אחרות. לכן, מלבד להקפיד על גילוי מוקדם ככל הניתן באמצעות בדיקת קולונוסקופיה פרטית, חשוב להקפיד לשמור על תזונה מאוזנת ולהימנע ממצבים של משקל יתר. חשוב לא פחות להגביל את כמות האלכוהול, ולהימנע מעישון. רצוי גם לנהל אורח חיים בריא ככל הניתן, ולנסות לצמצם ברמת האפשר ישיבה ממושכת.
בדיקת קולונוסקופיה פרטית
בישראל בדיקת קולונוסקופיה נמצאת בסל הבריאות אצל אלו שיש להם סיפור משפחתי של סרטן המעי, אך ההמלצה שלנו היא כמובן תמיד ללכת על בדיקה פרטית. מומלץ לקבוע תור בהקדם במידה ויש לכם סיפור משפחתי של סרטן המעי ואתם עומדים להגיע לגיל 50 או לחילופין, אם התגלה אצלכם דם סמוי בצואה. יש לציין כי בדיקה זו אינה מחייבת אשפוז, אך היא בהחלט מצריכה הכנה מוקדמת, והיא אורכת כ-20 דקות. בדיקה זו חשובה מאין כמותה שכן, מתאפשר באמצעותה לכרות פוליפים שפירים בזמן אמת – ובכך בעצם המטופל יימנע ממצב בו אותם פוליפים הפכו לסרטניים.
סימני אזהרה
במידה ואדם חווה תחושה של חוסר התפנות לצד דימום רקטלי בצואה וכאבי בטן – הרי שעליו לפנות בהקדם לביצוע בדיקה. גם תסמינים נוספים כמו ירידה במשקל, שינוי בהרגלי היציאות כמו שלשול, יציאות ריריות ורכות ועוד מהווים סימני אזהרה שאסור להתעלם מהם.