המבקר אנגלמן מתריע כי החברה – האחראית על פרויקטים של התחדשות עירונית בתל אביב בהיקף מאות מיליוני שקלים – לא פועלת לאיתור ניגודי עניינים של עובדים, יועצים וספקים * נמצאו פערים בהיערכות למניעת מעילות והונאות
מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, על ליקויים מהותיים בהתנהלות חברת עזרה וביצרון – זרוע הפיתוח העירונית של עיריית תל אביב.
הביקורת, שנערכה בין אוגוסט 2024 לינואר 2025, התמקדה במידת היישום של פעולות כלל-ארגוניות למניעת מעילות והונאות בשמונה חברות עירוניות שבבעלותן של שמונה עיריות ברחבי הארץ – בהן גם חברת עזרה וביצרון של עיריית תל אביב.
בדוח קובע המבקר כי עזרה וביצרון לא גיבשה מדיניות לצמצום השימוש באמצעי תשלום עתירי סיכון, לא ביצעה את מלוא בדיקות הרקע לעובדים בתפקידים רגישים, ולא החילה מנגנוני פיקוח שנועדו למנוע מראש הונאות ומעילות. גם בכל הנוגע להליכי המכרזים המבקר מצא כי בחברה יש קושי לבצע בקרה על הליכי מכרזים וכי נהלי החברה מאפשרים שימוש מקביל בשתי מערכות דינים, לרבות כאלה שמקורן בחברות ממשלתיות, המאפשרות פטור ממכרז בסכומים גבוהים. מצב זה, שעל פי הדוח יוצר עמימות וחוסר אחידות, "טומן בחובו סיכון לכך שההתקשרויות לא תמיד יגשימו את עקרונות היסוד של דיני המכרזים".
המבקר מצביע גם על אחריות עיריית תל אביב:: העירייה לא פרסמה לתאגידיה, לרבות עזרה וביצרון, הנחיות מקצועיות בנושא מניעת מעילות והונאות, לא קבעה נוהל אחיד לדיווח על פרצות או מקרים שאירעו בפועל, ולא יזמה פעולות הדרכה והכשרה בקרב העובדים. מתוך 186 דירקטורים הפועלים בתאגידים העירוניים של העיר, רק ל־26 מהם קיים תיעוד של השתתפות בהכשרה מתאימה.
בביקורת נמצא כי בעזרה וביצרון לא התקיימה ביקורת פנימית ייעודית בנושא מניעת מעילות והונאות ולא מבוצעות ביקורות פתע, החברה לא קיימה הדרכה ייעודית לעובדים בנושא ולא גיבשה נוהל למניעת מעילות והונאות וגם לא מינתה גורם אחראי לטיפול בנושא. גם דירקטוריון החברה והנהלתה לא קיימו ישיבות בנוגע למניעת מעילות והונאות.
עוד עולה מהדוח כי חברת עזרה ובצרון, וכן חברות נוספות אינה עושה שימוש בשאלון לאיתור ניגודי עניינים של עובדי החברה, של יועצים שלה ושל ספקים עמם היא מתקשרת. בהיעדר כלי סינון בסיסיים אלו, מזהיר הדוח, עלולות החברות להעסיק עובדים או יועצים המצויים בניגוד עניינים מובהק. המבקר מתריע כי היעדר איתור של חששות לניגודי עניינים, כפי שנמצא בביקורת, הוא גורם סיכון לשחיתות ולביצוע של מעילות והונאות; עצם היעדרו גם עלול לפגוע באמון הציבור בחברות העירוניות.
הביקורת מצביעה גם על ליקויים בבקרות הקשורות לתשלומים לספקים. על פי הדוח, בשנת 2024 ניהלה עזרה וביצרון מאות התקשרויות עם ספקים, אך לצד יישום בקרות בתהליך הקמת ספקים במערכות המחשב, לא נשלחות פניות אל הספקים עצמם לאימות פרטי החשבון והזהות, מה שעלול לפתוח פתח להעברת כספים לגורמים לא מאומתים. יתרה מכך, בחברה קיימת אפשרות לפתוח כרטיסי ספק גם כאשר לא הוגשו כל המסמכים הנדרשים, אין בקרה של שני גורמים לפחות על הליך פתיחת כרטיס ספק ואף ניתן להקים ספקים בעלי מספרי חברה של ישויות שאינן פעילות. "דבר שעלול להביא לכפילות ולשמש פתח להעברת כספים לא תקינה", מתריע המבקר.
מבקר המדינה אנגלמן קובע כי יש להסדיר את מנגנוני הפיקוח והממשל התאגידי בתאגידים העירוניים באופן שימנע הישנות של מקרים כאלו, וכי על עזרה וביצרון ושאר החברות שנבדקו "למפות את כלל הפעולות הארגוניות למניעת מעילות והונאות שהן אינן מבצעות וליישמן". המבקר קובע כי על הרשויות המקומיות להביא את ממצאי הדוח בפני התאגידים העירוניים, ולפרסם להם הנחיות בנושא, כדי שיחזקו את מנגנוני הפיקוח והבקרה שלהם.
בנוסף, קורא המבקר למשרד הפנים לפעול לחקיקת הסדרה ברורה לתאגידים עירוניים, שתגדיר את האחריות, תחומי הסמכות ומנגנוני הדיווח החלים עליהן מאופיין הציבורי.