מוזיאון תל אביב וקהילת שבט הנובה מציגים: יצירות אמנות של חברי קהילת הנובה והמופע 'אנדרטה בתנועה' – מופע מחול, מוזיקה חיה ווידאו ארט
יום חמישי, 29.5.25 בשעה 21:00.
יום שלישי, 10.6.25 בשעה: 21:00.
ההכנסות מהמופע ייתרמו ל'עמותת קהילת שבט הנובה'
מופע ייחודי יעלה במוזיאון תל אביב לאמנות – 'אנדרטה בתנועה', יצירה רב-תחומית המשלבת מחול, מוזיקה חיה ווידאו ארט. רגע לפני הכניסה למופע, יוצגו במוזיאון כ-40 יצירות אמנות אישיות שיצרו חברי וחברות קהילת הנובה – עבודות שנולדו מתוך כאב, זיכרון ותקווה והן משלימות את חוויית המופע באמירה על עוצמה קהילתית והתמודדות דרך אמנות.
את יצירות האמנות של חברי קהילת הנובה אצרה אורית לוטרינגר ואת תחום התרבות בעמותת קהילת שבט הנובה מנהלת שני זילברשטיין.
העבודות, במגוון רחב של מדיומים שונים מאקריליק, נפחות, רתכות, רישום ועד AI, משקפות קשת רחבה של רגשות וחוויות ומספרות את סיפורם של היוצרים דרך ההתמודדות, ההישרדות מהטבח, הכאב והריפוי.
המופע אנדרטה בתנועה נוצר ביוזמת הכוריאוגרפית והיוצרת רוני ברנדשטטר – אמנית שפעלה בהולנד ובגרמניה – בתגובה לאירועי 7 באוקטובר. מתוך עזרה ראשונה גופנית נולדה היצירה שמובילה את הקהל למסע רגשי ותחושתי דרך הגוף – כי תהליך ריפוי אמיתי מתחיל בגוף.
המופע כולל קטעי וידאו שצולמו בדרום הארץ בהשתתפות כ-100 רקדנים, לצד הופעה חיה של 12 רקדנים בליווי מוזיקה חיה מקורית מאת גיא גלם ולירון פלורה משולם.
סולי לניאדו, מנכ"ל עמותת קהילת שבט הנובה: "תרפיה באמצעות אמנות היא אחת הדרכים המשמעותיות בתהליך השיקום וההחלמה של קהילת שבט הנובה המורכבת משורדים ובני משפחות שכולות. בעמותה אנו רואים ערך רב בקידום פעילויות אמנותיות ככלי תומך לקהילה וכחלק ממערך כולל של ליווי, תמיכה ושיקום וכן כדרך להנצחת הנרצחים. אנו מזמינים את הציבור להגיע, להתרגש, להעניק רוח גבית לאמנים שיצירתם נולדה מתוך כאב, תקווה ורצון להירפא. ובעצם רכישת הכרטיסים לסייע לעמותה בפעילותה.
בין היצירות המוצגות
יאיר לוינשטיין ויותם סננס – חברי ילדות מהשרון, שחוו יחד את אירועי מסיבת הנובה מצאו דרך לבטא את עוצמת הרגש שעלתה מאז ויצרו יחד פסל שיבטא את הכאב וההרגשה הכללית שלהם בארץ מאז ה7.10.
יותם בעין ורד בן 29 מקעקע והנדסאי אדריכלות נוף.
יאיר מבצרה בן 29 מסגר – בונה רהיטים וכדומה מברזל ועץ.
הפסיכדליה מתעוררת לחיים – האמנות של ג'סיקה אידוב, בת 26 מפתח תקווה
ג'סיקה אידוב היא מקעקעת אמנית רב-תחומית, הידועה בעיקר ביצירותיה הפסיכדליות. היא החלה לצייר כבר בילדותה, במסיבת הנובה זאת היתה הפעם הראשונה שעשתה אמנות חיה ומאז לא הפסיקה. יצירותיה המשלבות צבעוניות עזה ונושאים פסיכדליים, מוצגות על מגוון חומרים – מקנבסים, בגדים ועור אדם.
Wounds of Survival – היצירה הראשונה שציירה לאחר מסיבת הנובה נולדה מתוך קושי עמוק לבטא במילים את התחושות שצפו ועלו באותם ימים – הציור מדבר בעד עצמו.
ביצירה נוספת של מי החולצה? אידוב מתארת תהליך אישי שהחל מתוך צורך פרקטי: התחלתי לצייר על בגדים שנכתמו לי. בנובה קיבלתי חולצה מבחור שביקש שאצייר עליה. עד היום לא מצאתי אותו – אבל החולצה נשארה, כמו עדות דוממת לרגע אנושי חד-פעמי.
לורה דמתי בת 26, סטודנטית בשנה ג' במחלקה לעיצוב קרמי וזכוכית באקדמיה בצלאל. האמנות שלי היא שפה של רגש, דרך להביע את מה שלעתים לא ניתן במילים.
דרך היצירה, אני מתמודדת עם האובדן של אחותי קים דמתי ז"ל ומחפשת בו נחמה.
זכוכית חמה 2025 – מתוך קורס פיסול בזכוכית בהנחיית אולה ברנר.
הפלאפל עבורי הוא הרבה מעבר למנה ישראלית – הוא מקום מפגש של צבעים, טעמים ואנשים. היצירה נולדה מתוך אהבה עמוקה למאכל הזה ומוקדשת לאבי, גדעון דמתי – "מלך הפלאפל" – שממשיך להכין פלאפל באהבה, גם לאחר אובדן אחותי, קים ז"ל.
הוא היה מוכר הפלאפל שחייך לכולם וכעת נושא עמו גם עצב – אך ממשיך, מתוך אהבה, נתינה, והחיבוק מהלקוחות.
כל רכיב – פלאפל, עגבנייה, מלפפון נוצר בעבודת יד, בתוך פיתה מזכוכית שקופה, כדי להדגיש את התוכן הפנימי – כמו שאני רואה את החברה הישראלית: מגוונת, רגישה וייחודית.
האתגר הטכני היה מורכב, אך רגע החיבור בין החלקים היה רגע של גאווה – ממש כמו ביס מפלאפל מושלם. זו לא רק יצירה על אוכל, אלא גם מחווה למורשת המשפחתית שמלווה אותי תמיד.
אמילי דמתי, בת 32, מושב בניה. מטפלת הוליסטית, מורה לקונדליני יוגה, מוכרת פלאפל בעסק המשפחתי.
קונסטלציה משפחתית – היצירה נולדה מתוך תרגיל שבוצע במסגרת קבוצת האחים השכולים במרחב אדמה טובה . התבקשנו לייצג את בני משפחתנו באמצעות צורות פשוטות – עיגולים, ריבועים וכדומה, ולהשתמש אך ורק בעיפרון. את התרגיל המשכתי לפתח בסטודיו הפתוח, שם בחרתי לשלב אלמנטים של מים, אוויר, אש ואדמה, כדי לייצג את המורכבות והקשרים בחיי המשפחה שלי. כך נוצרה יצירה שמשקפת את החיבור שלי למשפחתי, ולתפיסה רחבה יותר של הקיום ושל האינסוף.
אריאל מורסיאנו, בת 24, בעלת כשרון אמנותי בולט, החלה ליצור כבר בגיל צעיר. עם השנים, תשוקתה לאמנות רק גברה והיא החלה לחקור את עולם הציור לעומק. במסגרת לימודיה בסטודיו, הרחיבה את רפרטואר הטכניקות והסגנונות שלה, מה שהעמיק את הבנתה האמנותית וסייע לה לגלות היבטים חדשים בעצמה. יצירותיה, העשירות במרקמים וצבעים עזים, נוצרות באמצעות שילוב של שמן, משחות עיצוב ושפכטל.
בנוסף, בין המציגות גם האמנית ציפי אהל, סבתו של אלון אהל – שנחטף מהמיגונית ברעים לאחר שהיה במסיבת הנובה וכעת מוחזק בשבי עזה. מכאן, אנו שולחים תפילה עמוקה וקוראים להחזרתם המיידית של כלל החטופים הביתה.
ההכנסות מהמופע ייתרמו לעמותת קהילת שבט הנובה, לצורך שיקום, תמיכה, טיפול והעצמה של שורדי ושורדות המסיבות, משפחות שכולות ומשוחררי שבי ובני משפחותיהם, באמצעות פעילויות קהילתיות, מענקים, תוכניות חוסן וליווי אישי.
תאריכים :חמישי, 29.5.25 | שלישי, 10.6.25 | שעה: 21:00
מיקום: מוזיאון תל אביב לאמנות, גלריה ע״ש לילי ויואל משה אלשטיין
מחיר כרטיס כניסה: 120 ₪.