בחלוף הזמן נוצרו צורות חדשות ועדכניות להקמת משפחה וכבר אין הכרח במסגרת המשפחתית המסורתית והמוכרת של גבר ואישה הנישאים ומביאים ילדים לעולם בדרך הטבע. יש מקרים שבהם אין זה אפשרי מסיבות שונות ולכן הליך של פונדקאות בארץ יכול להיות מתאים עבור אותם זוגות שלא מצליחים להקים משפחה בעצמם – בעיקר בשל אי יכולתה של האישה להרות או לשאת הריון וכן במקרה של אבות גאים בין אם הם יחידניים ובין אם הם זוג. האפשרות של פונדקאות בישראל מתאימה גם לזוגות חד מיניים או לגברים ונשים שמעוניינים להיות הורים יחידניים. חשוב לדעת ולהבין שאמנם הפרוצדורה הרפואית מרכזית אך יחד עם זאת מדובר בהליך משפטי לכל דבר ועניין ובשל כך ליווי צמוד של עורך דין הוא לא המלצה אלא חובה של ממש וחלק מדרישת הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים במשרד הבריאות.
מהו ביטול צוואה הדדית ומה צריך לדעת על זה?
יש סוגים שונים של צוואות שמוכרים בישראל ויהיו תקפים לאחר פטירתו של אדם. צוואה הדדית, כשמה כן היא, זו צוואה משותפת שעורכים בני זוג ויש בה את כל ההנחיות וההוראות ששניהם רוצים שיקרו לאחר פטירת מי מהם וגם לאחר פטירת השני. ישנה אפשרות של ביטול צוואה הדדית, בין אם כדי לערוך צוואה הדדית חדשה ושונה ובין אם לצורך עריכת צוואה אישית של כל אחד מבני הזוג. כך או כך – מומלץ לקבל ייעוץ פרטני מעורך דין לפני שמקבלים כל החלטה שהיא ולפני שמבצעים כל פעולה שקשורה בצוואה הקיימת. מומלץ לקבל ייעוץ גם לפני עריכת צוואה הדדית כדי להבין את המשמעויות שלה.
איך מתבצעת עריכת צוואה הלכה למעשה?
כאמור, יש כמה סוגים של צוואות שיהיו תקפים ומוכרים לאחר פטירתו של המצווה וכל אדם צריך להכיר אותם ואת ההבדלים ביניהם על מנת לבחור את הדרך הנכונה והמתאימה בדיוק עבורו לצורך עריכת צוואה על מנת שצוואתו תקוים ובכך ימנע סכסוכים בין ילדיו ובני משפחתו. אפשר לכתוב צוואה בכתב יד, שאז חובה שיופיעו בבירור תאריך וחתימה, חשוב לנסח את ההוראות בצורה הכי ברורה שאפשר וכמובן לציין את כל ההיבטים שיכולים להתעורר בין היורשים. ההמלצה החד משמעית והכדאית היא לערוך צוואה בליווי עורך דין או נוטריון, מה שיקשה בבוא העת על ניסיונות להתנגד לה או לבטל אותה.
עורכת הדין והנוטריונית מיכל פנקל מתמחה ומנוסה בליווי מקרים של נושאים מורכבים בדיני ירושות וצוואות, כמו גם בליווי לקוחות בפונדקאות. מומלץ לפנות אליה לקבלת ייעוץ פרטני.