מתי לאחרונה התגבננת כחתול? עיריית תל אביב- יפו, העיר העברית הראשונה, במחווה עירונית ליום השפה העברית: "להתעמל בעברית"

מתי לאחרונה התגבננת כחתול? עיריית תל אביב- יפו, העיר העברית הראשונה,  במחווה עירונית ליום השפה העברית: "להתעמל בעברית"
קרדיט: עיריית תל אביב-יפו

הקמפיין העירוני לרגל יום העברית יתמקד השנה בחידושי מילים ומונחים מתחום החינוך הגופני, כפי שנוסחו לפני 120 שנה על ידי צבי אריה נִשְרי (אוֹרְלוֹב) המנוח, דמות מיתולוגית שתולדותיה שזורות עמוק בתולדות העיר. נשרי הוא אבי התרבות הגופנית העברית והמורה הראשון להתעמלות בגימנסיה העברית הרצליה- בית הספר התיכון העברי הראשון הממוקם בתל אביב- יפו.

אותם מונחים מחודשים שהומצאו על ידו אוגדו ברבות השנים לספר בשם "לקסיקון למונחי החינוך הגופני" אותו הוציא בהוצאה עצמית בשנת 1970.

 הביטויים שנבחרו לקמפיין (מתוך אלפי מינוחים בלקסיקון של נשרי): ישיבת אריה, התגבנן כחתול, עמידת זאב, קפיצת צפרדע, קפיצת חמור, פסועון, הליכת איזון, עמידת ראש, עמידת ידיים, שכיבת שמיכה, ישיבה מזרחית, גשר + קשת, מכרע + משלח, סביבון יד ורגל, גלגל הצידה

 אביב הברון, נכדו של צבי נשרי: "אנחנו שמחים על כך שעיריית תל אביב-יפו מאפשרת ביטוי נוסף ועדכני למורשתו המגוונת של צבי נשרי, הן כמורה להתעמלות והן כמחדש שפת הספורט בעברית. בן נינתו של נשרי, נווה שהם, ילד בן 9 שחזר משבי חמאס, הוא אוהד כדורגל, וממלא אותנו גאווה לספר לו שמילים שהוא שומע היום בשידורי משחקים הומצאו מזמן על ידי סבא-רבא-רבא צבי. זו הזדמנות להזכיר שגם בימים אלה, שחרור כל החטופים היא המשימה החשובה והדחופה ביותר".

המחווה העירונית לרגל יום נוצרה בהשראת "לקסיקון"- עבודת וידאו שיצרה אמנית הווידאו והמחול אהרונה ישראל למוזיאון העיר תל-אביב-יפו בעקבות קול קורא שפורסם לקראת התערוכה הפותחת: "מלאכה ובטלה" המוצגת במוזיאון העירוני מאז פתיחתו המחודשת . ביצירתה חקרה האמנית את התרבות הגופנית העברית והתעכבה על האופנים הפיזיים שבהם חונך ואומן הגוף העברי כאמצעי להגדרת זהות תל אביבית וישראלית כאחד, תוך שהיא מקבלת השראה מאותם תרגילי התעמלות המופיעים בספרו של צבי אריה נשרי ז"ל.

המחווה העירונית נועדה לציון יום השפה העברית המצוין בכ"ב בטבת, יום הולדתו העברי של אליעזר בן יהודה מחיה השפה העברית שנקבע כיום לאומי שמטרתו לקדם ולחזק את מעמדה של השפה העברית בישראל וברחבי העולם. חידושי המילים והמונחים מתחום החינוך הגופני שנוצרו על ידי נשרי המנוח יוצגו בין היתר בכרזות פרינט סטטיות במתקני שילוט חוצות ברחבי העיר כגון תחנות אוטובוס ואחרים בסרטון דינאמי – כולם מעניקים חיים להגדרה המילולית של נשרי כפי שמתוארת בלקסיקון, לתנועות ותנוחות בתחום ההתעמלות, לצד השם שנתן להן נשרי.

הפרויקט קיבל את אישורם ואת ברכתם של בני משפחתו של צבי נשרי, וכן של ארכיון המכון הלאומי למצוינות בספורט ע"ש צבי נשרי שבמכון וינגייט.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
חציבה בבטון, פתיחת חלון וניסור דלת ממד: פתרונות מקצועיים לכל צורך
חציבה בבטון היא תהליך קריטי בתעשיית הבנייה והשיפוצים. בטון הוא...
שפרו את הכישורים שלכם עם מאמן כדורגל אישי
היתרונות של מאמן כדורגל אישי בעידן המודרני, שחקני כדורגל, בין אם...
בעקבות הנחיות פיקוד העורף: גולדיס מרחיבה את השירותים - ישיבה במקום בסניף בני ברק, משלוחים מוגברים, וקינוח מפנק בעסקית
בעקבות ההקלות האחרונות של פיקוד העורף, רשת המעדניות גולדיס מודיעה...
החל מהיום (18.6.25) ועד סיום המלחמה תתאפשר חניה חינם בכחול לבן ברחבי העיר פתח תקווה.
אין שינוי במדיניות החניה באזורים בהם מותרת החניה לבעלי תו...
כיצד לטפל בכאבי ברכיים וכאבים בכף הרגל בדריכה?
הקלה על כאב בברך כאבי ברכיים הם מצב שכיח המופיע אצל...
נפילת טיל בפתח תקווה
היום (שלישי) כינס ראש העיר רמי גרינברג את כל בעלי...
פתרונות מודרניים למיסוד קשר זוגי חוקי מרחוק
חתונה אזרחית בזום מהווה פריצת דרך משמעותית בנוף הנישואין בישראל....
בדק בית: השקעה חכמה לעתיד בטוח 
רכישת דירה חדשה מקבלן היא אחת ההשקעות המשמעותיות ביותר בחיי...
בואו לקנות את כל הרהיטים המשרדיים שלכם בחנות אחת מובילה
כבר שנים לא החלפתם שום דבר במשרד שלכם ואתם רוצים...
נשיא המדינה בזירת הנפילה בפתח תקווה: ״יש לי חדשות בשביל המשטר האיראני - אתם פשוט טועים, אתם חושבים שאתם תעייפו אותנו ותערערו את הביטחון העצמי שלנו אבל שום דבר לא יערער את הישראלים״
נשיא המדינה יצחק הרצוג ביקר היום, יום שני, כ׳ בסיוון,...
דילוג לתוכן