כרמל: הסגנון הבינלאומי בחיפה

כרמל: הסגנון הבינלאומי בחיפה
צילום סטפני קלוס

ספר מאת: ד"ר אינס זונדר. צילום: סטפני קלוס

בהוצאות מרכז הבאוהאוס ת"א

הספר "כרמל: הסגנון הבינלאומי בחיפה" מבקש להציג את האדריכלות של הסגנון הבינלאומי והתנועה המודרנית של שנות ה-30 וה-40 של המאה ה-20 בחיפה, דרך צילום היסטורי ודרך צילום אמנותי עכשווי. 

הספר מורכב משלושה חלקים: הראשון– בו מוצגים 13 בניינים בולטים בסגנון הבינלאומי בחיפה, בשני– 29 בניינים נוספים שתצלומיהם ההיסטוריים נשמרו וזהותו של האדריכל שתכנן אותם ידועה, ובשלישי והעיקרי– 52 תצלומים של בניינים מהתקופה המודרניסטית בחיפה, שצילמה סטפני קלוס מנקודת מבטה האמנותית.

 

צילום סטפני קלוס

הספר מאת ד"ר אינס זונדר, היסטוריוניות של אמנות באוניברסיטת פוטסדם, גרמניה, מבקש להציג את האדריכלות של הסגנון הבינלאומי והתנועה המודרנית של שנות ה-30 וה-40 של המאה ה-20 בחיפה, העיר השלישית בגודלה בישראל.

הספר מציג את האדריכלות הבינלאומית והמודרניסטית של חיפה, דרך תמונות היסטוריות שנלקחו ברובן מכתב העט לאדריכלות "הבניין" וצולמו בין היתר על ידי יצחק קלטר, לצד צילומים אמנותיים עכשוויים, המצולמים על ידי סטפני קלוס, צלמת-אמנית בעלת שם עולמי. הבחירה בבניינים המוצגים בספר היא סובייקטיבית ואיננה מתיימרת להיות שלמה. המחקר הנו מסע בעקבות פרק מרתק ועשיר של המורשת התרבותית הישראלית, שאיננו זוכה לתשומת הלב הראויה.

צילום סטפני קלוס

האוכלוסייה המגוונת של חיפה מונה כ-270,000 תושבים – יהודים, ערבים, נוצרים ודרוזים המתגוררים בעיקר בשכונות נפרדות. עימותים אתניים ודתיים כמעט שאינם חלק מסדר היום בעיר הזאת.
מיקומה הטופוגרפי של חיפה ותפקידה כעיר-נמל, הפכו אותה בתחילת המאה-20 למוקד קליטה של מאות אלפי עולים יהודים שרובם הגיעו לארץ ישראל ממרכז אירופה. ביניהם לא מעט אדריכלים יהודים מגרמניה ואוסטריה. בזכותם ובהשראתם נבנו באזור הדר הכרמל יותר מ-1400 מבנים בסגנון הבינלאומי המתאפיין במעטפת מבנה גלילית או קובייתית המורמת לעתים קרובות על העמודים, גגות שטוחים נוחים לגישה, חלונות רצועה אופקיים, מרפסות מעוגלות, חדרי מדרגות מובלטים מזכוכית, חזיתות מלבני זכוכית ושוברי שמש.

מבנים בסגנון הבינלאומי מצויים בשלושת מרכזיה של העיר: בעיר התחתית ליד הנמל, לאורך המדרונות והרכס של כרמל,  ובעיר העילית – מרכז הכרמל.

הספר מבקש להציג את האדריכלות של הסגנון הבינלאומי והתנועה המודרנית בחיפה משתי נקודות מבט: דרך צילום היסטורי ודרך צילום אמנותי עכשווי. התצלומים ההיסטוריים, שנלקחו ברובם מכתב העת לאדריכלות "הבניין" (1934-1938), וצולמו בין היתר על ידי יצחק קלטר, מציגים את הבניינים משנות ה-30 של המאה ה-20 בצורתם הטהורה, זאת לצד תצלומים של בניינים מהתקופה המודרניסטית שצילמה סטפני קלוס מנקודת מבטה האמנותית.

הספר מורכב משלושה חלקים: הראשון– בו מוצגים 13 בניינים בולטים בסגנון הבינלאומי בחיפה,  בשני- 29 בניינים נוספים שתצלומיהם ההיסטוריים נשמרו וזהותו של האדריכל שתכנן אותם ידועה. חלק זה מציג רק אוסף קטן מתוך אלפי הבניינים שנבנו בחיפה בסגנון המודרני בשנות ה-30 של המאה ה-20. בחלק השלישי והעיקרי– 52 תצלומים של בניינים מהתקופה המודרניסטית בחיפה, שצילמה סטפני קלוס מנקודת מבט אמנותית.

צילום סטפני קלוס

"כרמל: הסגנון הבינלאומי בחיפה" / מאת: אינס זונדר, צילום: סטפני קלוס

הוצאה לאור: מרכז הבאוהאוס ת"א

מחיר הספר: 125 ₪

את ספר ניתן לרכוש במרכז באוהאוס תל אביב, דיזינגוף 77 תל אביב, בחנות של מוזיאון ישראל בירושלים, בחנות של מוזיאון תל אביב, בחנות של מוזיאון חיפה, ובחנויות תולעת ספרים וסיפור פשוט בתל אביב.

פרטים נוספים בטלפון: 03-5220249

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
מלאכים, תקווה ויצירה: תערוכת יחיד חדשה בבת-ים שתציג את יצירותיה של האמנית חנה ברק אנג'ל
עיריית בת-ים מזמינה את תושבי ותושבות העיר לתערוכת "תפילה" של...
משפחות חללי חרבות ברזל ואנשי תרבות ורוח השתתפו בערב השקת הספר "אם אתם קוראים את המילים האלה"
ערב השקה לפרויקט הספרותי-דוקומונטרי הראשון מסוגו "אם אתם קוראים את...
מגנטים מסלול מכוניות: משחק של דמיון ותנועה
עבור ילדים שאוהבים לשלב בנייה עם משחק דינמי, מגנטים מסלול...
פסטיבל היין של פתח תקווה חוזר – שני ערבים של טעמים, מוזיקה וחוויה בלתי נשכחת!
פסטיבל היין המסורתי של פתח תקווה יתקיים גם השנה, ויתפרס...
קניון עופר רמת אביב מציג: הרצאות מרתקות וערבי תרבות אינטימיים, והפעם לאה שנירר בהרצאתה המרתקת "אנחנו פה רק לסיבוב"
במסגרת מפגשי תרבות אינטימיים עם מיטב המרצים בישראל, קניון עופר...
תלמידי אמית בר אילן פ"ת סיירו בחברת צ'ק פוינט
תלמידי כיתת המחוננים ותלמידים מצטיינים נוספים משכבה ח' בבית החינוך...
הקולקציה החדשה של מותג האופנה אלף אלף לקיץ 2025 בעיצוב אפרת לוין ואילת הרמל
מזמינה כל מתלבשת למצוא את הקול הייחודי שלה ומשלבת בין...
להקת הפלמנקו רמנגאר גאה להציג: DARABAR מסע בחזרה לעצמנו שבגוף מופע פלמנקו משובח בהשתתפות 14 רקדנים, זמרים, גיטריסטים וכלי הקשה! ניהול אמנותי: קרן ואבנר פסח רקדנית אורחת: דגה פדר
 להקת הפלמנקו רמנגאר מיסודם ובניהולם האמנותי של קרן ואבנר פסח...
מיזם העיצוב DUART (דוארט) משתתף השנה בפעם השלישית ביריד האמנות והעיצוב "צבע טרי" ויציג תערוכה קבוצתית של אמנים ישראלים מובילים: "סובייקטיבי בלבד"
מיזם האוצרות DUART (דוארט) משתתף השנה ביריד האמנות והעיצוב “צבע...
איך לבחור חברת הפקה מושלמת לאירוע שלך?
תכנון אירוע, בין אם מדובר בחתונה מרגשת, תערוכה עסקית או...
דילוג לתוכן