Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

משמעות המזמורים המופיעים בספר תהילים

משמעות המזמורים המופיעים בספר תהילים
קרדיט: Canva

דוד המלך העניק לעם ישראל מתנה, פרקי תהילים המשקפים מצבים שונים בחייו של אדם. המזמורים משלבים תחושות שונות בסיטואציות שונות. הם נותנים לכל אדם להרגיש את החיבור שלו למזמורים בכל שלב בחיים בצורה שונה.

הרבי מלובביץ' כתב: "אילו ידעתם כוחם של פסוקי תהילים ופעולתם בשמי מרום, הייתם אומרים אותם בכל עת. תדעו שמזמורי תהילים שוברים כל המחיצות ועולים מעילוי אחר עילוי בלי שום הפרעה, ומשתטחים לפי אדון עולמים ופועלים פעולתם בחסד וברחמים".

כותרות המזמורים

למרבית המזמורים בספר תהילים מצורפת כותרת בתחילתן, ובספרי התהילים כיום הכותרת היא חלק מהמזמור עצמו. הכותרת מציינת פרטים שונים בכל מזמור, לעיתים את שם המזמור או שם המחבר, ולעיתים גם את זמן כתיבת המזמור. למשל: "מַשְׂכִּיל לְדָוִד בִּהְיוֹתוֹ בַמְּעָרָה תְפִלָּה" (תהילים קמ"ב) מתוך מאה וחמישים פרקי התהילים, ל – 116 מהם יש כותרות. במרבית ההזדמנויות קוראים את המזמור יחד עם הכותרת שלו, אך במקרים מסוימים משמיטים אותה.

סוגי המזמורים

הכינוי "מזמור", מופיע רק בכותרות המזמורים בספר תהילים, והוא מופיע בצורה זו 57 פעמים. המילה "שיר" מופיעה שלושים פעמים בספר, וכמעט תמיד מלווה בביטוי נוסף, למשל: "שיר המעלות" או "מזמור שיר". המילה הבאה בשכיחותה, שגם היא מופיעה רק בכותרות המזמורים – היא המילה "משכיל" אשר מופיעה 13 פעמים. הכינויים הנוספים הנזכרים למזמורים, הינם: מכתם, תפילה, שיגיון, שירה ותהילה.

קרדיט: Canva

משמעות המזמורים

ספר התהילים מציג קשת רחבה של רגשות ותפילות: החל מתפילה לישועה, לנחמה ולהצלחה ועד תפילה של הודיה, שמחה, עידוד וביטחון בקב"ה. הרעיון המרכזי ששזור לאורך כל הספר הוא עבודת ה'.

באזכרות לנפטר נהוג לקרוא חלקים ממזמור קי"ט על פי אותיות שם הנפטר ואותיות המילה "נשמה", לעילוי נשמת הנפטר. יהודים רבים שפכו את ליבם בקריאת מזמורי תהילים בעת צרה, מתוך הכרה בך שישנה חשיבות וקדושה מיוחדת במזמורים אלו. לפי הרב שמואל אליהו, טוב לקרוא מעט פרקים ולהתרכז בכוונתם מאשר לקרוא פרקים רבים ללא הבנת הכתוב בהם.

איך קוראים את המזמורים?

יהודים רבים יודעים פרקים מפורסמים בעל פה, ונוהגים לאומרם בספונטניות בעת צרה או שמחה גדולה. גם בבתי הספר נהוג להגיד פרקי תהילים, כך שהמורה מקריא פסוק אחד והתלמידים חוזרים אחריו בכל פסוק ופסוק.

ישנה דרך מיוחדת בקריאת תהילים, לפתוח באקראיות עמוד אחד ולהגיד את הפרק שנמצא בו. בנוסף, נהוג באירועי חולי ופטירה לחלק את ספר התהילים למספר קוראים וכך כל אחד אומר מספר מזמורים וביחד מסיימים לקרוא את הספר לזכותו של האדם השרוי בצרה. דרך נפוצה היא לקרוא את ספר התהילים לפי חלוקה שבועית או חודשית של מזמורים וכך לסיים כל שבוע או חודש את הספר כולו. לאתר תהילים לחצו פה

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
תכשיטים מומלצים לאירועי הקיץ הגדולים
כשמגיעה עונת הקיץ, מגיעה גם עונת האירועים האהובה שרבים מחכים...
מה אתם צריכים לדעת על מערכות אזעקה
תחושת ביטחון היא קריטית, אם אנחנו רוצים לחיות מלאים ומאושרים....
מגשר גירושין
צריך לא מעט מחשבה ולפעמים גם אומץ כדי לקבל את...
חלופה למינוי אפוטרופוס- יש דבר כזה
התקופה בה הורה מזדקן היא לא פשוטה גם עבורו וגם...
הכול על הזמנת קייטרינג כשר לאירועים
הבן שלכם חוגג בר מצווה בקרוב וההתרגשות כבר בשיאה? אתם...
המעצבת שמביאה את עולם העיצוב היוקרתי אל הבית הפרטי שלכם
ההתמקדות של אלה בעיצוב בתים פרטיים ויוקרתיים נובעת מהאמונה העמוקה...
רישום משטרתי ורישום פלילי- מהם ומה ההבדלים
מעבר לטיפול המעשי בכל תיק שנפתח ובכל חשוד, למשטרה חשוב...
בילוי בבודפשט: המדריך המלא לבילוי המושלם בבירת הונגריה
בירת הונגריה מושכת תיירים לא רק מאירופה, אלא גם מכל...
10 פעילויות פנאי חווייתיות לאנשים בגיל השלישי
ככל שאנו מתבגרים, חשוב לשמור על אורח חיים פעיל לא...
הסדירו את חייכם עם מומחים משפטיים בתחומים החשובים ביותר
הסדרת מעמד בן/בת זוג זר/ה חיים משותפים עםבן/בת זוג זר/ה הם...