רובנו לא אוהבים לדבר על מה שקורה לאחר המוות, עדיף תמיד להתמקד בהווה ובהצלחה, בחיים ובשמחה, המוות הוא תמיד בלתי ניתן לתכנון ולקביעה עצמית של מישהו, כל עוד מדובר בפטירה טבעית לאחר שנות חיים ארוכות ויפות רצופות אושר וסיפוק. אבל יותר ממה שאיננו אוהבים לדבר על מוות, במיוחד מוזר וכביכול בלתי מכבד לחשוב על המוות במונחים של כסף, או אם תרצו- במונחים של תקציב. אבל למרות שזה ממש לא נשמע מוצלח, לכל פטירה של אדם נלוות הוצאות כספיות, והן לא מעטות לפעמים. אז איך מונעים את המצב שבו בני המשפחה יושבים באוהל הניחומים ומביטים זה על זה באי נעימות כאשר מגיעים לדון בעניין הוצאות הקמת מצבה? כמה עולה מצבה, ואיך מתמודדים עם העלות הזו?
מחירים קלאסיים
רגעים של פטירת אדם קרוב אלו רגעים לא פשוטים מבחינה רגשית עבור כל מי שהיה קרוב אליו בחייו וחש את הקשר הפנימי אל הדמות שהייתה עד לפני רגעים מספר וכעת איננה. לצד המורכבות הנפשית, יש גם את המורכבות הטכנית בארגון מהיר של המסמכים, האישורים, מודעות ולוויה, וכמובן- קבורה. לכל אלו יש גם את הצד הכלכלי, כאשר יש לא מעט הוצאות לכל אחת מן הפרוצדורות הללו, החל ממודעות אבל ועד להקמת האוהל המשפחתי. בחלק מן המקרים האדם הנפטר קנה מראש חלקת קבר במיקום שבחר לעצמו, כאשר במקרה כזה בדרך כלל חלקת הקבר כבר שולמה. אבל אם זה לא נעשה- רכישת מקום קבורה גם היא גובה עלויות, המשתנות בין בתי העלמין השונים בארץ, כאשר יש גם בתי עלמין שניתן לקבור בהם ללא תשלום. גם לאחר מכן נשארת ההוצאה של בניית מצבה. כמה עולה מצבה- זה טווח משתנה שתלוי בלא מעט גורמים.
במה תלוי מחיר המצבה
הגורם העיקרי בו תלוי מחירה של המצבה הוא כמובן החומר והעיצוב שלה. מחיר מצבה שבנוייה מאבן שיש יוקרתית כמו גרניט אדומה למשל, תהיה יקרה יותר בהשוואה למצבת אבן ישראלית קלאסית, מצבה שמשלבת צמחייה תתייקר בהתאם, מצבה גדולה במיוחד תגבה עלויות גדולות יותר, וכן הלאה. מחיר המצבה משתנה גם בין חברות המצבות, ויש עוד כמה פרמטרים שוליים, אבל כדאי שנזכור כי מצבה היא המזכרת הנצחית של החיים מן המוות, וחבל שנפסיד אותה בשביל חיסכון של עוד כמה אלפי שקלים. במרבית המקרים ניתן להוציא את התקציב לכך מתוך העיזבון, הצוות של אבנים יוכל ללוות אתכם לאורך הדרך עד לתוצר הסופי במחיר שתבחרו.