בכורה עולמית ליצירתו של מרק לברי בניצוחו של דניאל רייסקין, קונצ'רטו לכינור של צ'ייקובסקי והחמישית של פרוקופייב

בכורה עולמית ליצירתו של מרק לברי בניצוחו של דניאל רייסקין, קונצ'רטו לכינור של צ'ייקובסקי והחמישית של פרוקופייב
קרדיט: DGArtProjects

התזמורת הסימפונית ראשון לציון חותמת את עונתה ה-35 בקונצרט מיוחד במינו בניצוחו של המאסטרו דניאל רייסקין, שיכלול לא רק ביצוע בכורה עולמי ל"קפריצ'יו בשמש" מאת המלחין הישראלי הנודע מרק לברי, אלא גם את הקונצ'רטו לכינור של צ'ייקובסקי בביצוע הכנר ודים גלוזמן, וביצוע לסימפוניה החמישית של פרוקופייב

על הקונצרט ינצח המאסטרו דניאל רייסקין, יליד סנט פטרסבורג שבנה קריירה בינלאומית מרשימה, הכוללת תפקידי ניצוח בכירים בתזמורות מובילות כמו התזמורת הפילהרמונית הסלובקית, התזמורת הסימפונית של וויניפג והתזמורת הפילהרמונית של בלגרד.

רייסקין, הנחשב לאחד המנצחים המוערכים ביותר בדורו, מביא לבכורה העולמית של "קפריצ'יו בשמש" את התשוקה והרגישות המאפיינות את עבודתו, ומבטיח חוויה מוזיקלית יוצאת דופן ובלתי נשכחת.

את הקונצ'רטו לכינור של צ'ייקובסקי יבצע הכנר המפורסם ודים גלוזמן, מהסולנים המובילים בעולם כיום. גלוזמן, יליד ברית המועצות לשעבר, זכה לשבחים רבים על נגינתו. הוא מופיע בקביעות עם מיטב התזמורות בעולם, בהן הפילהרמונית של ברלין, הסימפוניות של בוסטון ושיקגו, תזמורת פריז ותזמורת שוויץ המערבית, הגוואנדהאוס, קונצרטחבאו, קליבלנד ועם מנצחים רבים, ובניהם: טוגאן סוחייב, האנו לינטו, מיכאיל יורובסקי וריקרדו שאיי.

גלוזמן ביצע יצירות בכורה רבות, בין היתר של המלחינים סופיה גובאידולינה, מוריץ אגרט, גייה קנצ’לי, אלנה פירסובה, פטריס ואסקס, מייקל דוהרטי ולרה אאורבך. הוא מוביל את התזמורת הקאמרית פרומוזיקה בקולומבוס, אוהיו, כמנהל שותף וכאמן אורח ראשי.

הקונצרט יפתח בבכורה עולמית ליצירתו של המלחין הישראלי מרק לברי, "קפריצ'יו בשמש", אופוס 349. היצירה, שנכתבה שנה אחת בלבד לפני מותו הפתאומי של לברי בשנת 1967, היא עדות לרוחו היצירתית והאופטימית, למרות היותה אחת מיצירותיו האחרונות. "קפריצ'יו בשמש" היא יצירה חופשית בצורתה, ומלאת חיים, אופטימיות ושמחה באופייה, המשלבת אלמנטים ים תיכוניים עם מוטיבים עממיים ישראליים, כמו ריקוד ההורה ומודוס דורי, הסולם האופייני למוזיקה הישראלית באותן שנים. היצירה נפתחת בקטע מהיר ואנרגטי, המוביל לסולו כינור אקספרסיבי ומסולסל, המזכיר מנגינה מזרחית מסורתית. בהמשך, מקצבי ההורה העממי סוחפים את התזמורת כולה, והקווים המלודיים נעים בין כלי התזמורת השונים, בצבעוניות מזרחית עשירה. שיאה של היצירה מגיע בקטע גרנדיוזי וצבעוני, בו התזמורת כולה מנגנת כאיש אחד במודוס הדורי. היצירה מסתיימת בקטע מהיר ומלא שמחה, המותיר את הקהל בתחושה של אופוריה והתעלות.

לברי עצמו תיאר את השפעתה העמוקה של ארץ ישראל על יצירתו באוטוביוגרפיה שכתב: "חשתי שארץ ישראל הפרתה את רוחי כקומפוזיטור, וכאן כתבתי את מיטב יצירותיי." לברי, יליד ריגה שבלטביה, עלה לישראל בשנת 1935 והפך לאחד מעמודי התווך של המוזיקה הישראלית המתהווה. הוא ראה בעלייתו לארץ ישראל כלידה מחדש, וחיבורו העמוק להוויה הישראלית ניכר ביצירותיו. סגנונו החדשני היווה אבן יסוד במוזיקה הישראלית, והשפיע על דורות של מלחינים ומוזיקאים.

לסיום, התזמורת תבצע את הסימפוניה החמישית של פרוקופייב בסי במול מז'ור – אופוס 100. יצירה זו, שנכתבה בתקופת מלחמת העולם השנייה, מבטאת את המאבק בין הרוע לטוב ואת הניצחון הסופי של הרוח האנושית. הסימפוניה החמישית היא אחת מיצירותיו האהובות ביותר של פרוקופייב, והיא נחשבת ליצירת מופת של המוזיקה הסימפונית של המאה ה-20.

הקונצרטים יתקיימו בתאריכים הבאים:

ראשון לציון, היכל מאיר ניצן לתרבות:

יום רביעי, 24 ביולי 2024 בשעה 20:00

מוצאי שבת, 27 ביולי 2024 בשעה 21:00

תל אביב, המשכן לאמנויות הבמה ע"ש שלמה להט — בית האופרה:

יום ראשון, 28 ביולי 2024 בשעה 20:00

רחובות, בית העם:

יום חמישי, 25 ביולי 2024 בשעה 20:00

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
תומכים בלוחמים: מחר, 21.5, יתקיים בהרצליה - ולראשונה בארץ - יריד עסקים קטנים של לוחמי ולוחמות מלחמת 'חרבות ברזל' בהובלת מועדון הלוחמים 448 הרצליה.
היום, יום חמישי, 21.5, בין השעות 15:00-10:00, יתקיים בכיכר דה...
אירועים, סדנאות ופעילויות מהגיל הרך ועד הגיל השלישי: כך חגגו תושבות ותושבי בת-ים את חג השבועות ברחבי העיר
עיריית בת-ים ציינה השבוע את חג השבועות תשפ״ו עם שלל...
"בעיניים עצומות": כוכבי רשת, משפיענים ושגרירי מאסטר שף בארוע חגיגי ולבן לחג השבועות
המותג הקולינרי מאסטר שף, מבית שסטוביץ, קיים אמש אירוע חגיגי...
צועדים אל הבירה
לכבוד יום ירושלים, יצאו חניכי המכינה הקדם-צבאית הטכנולוגית 'בראשית' אמית...
חוויית בילוי וקולינריה חדשה מול הים: עיריית בת-ים משדרגת את מתחם הפודטראקים בטיילת
כחלק מפיתוח מרחבי הבילוי בעיר לאורך רצועת החוף, עיריית בת-ים...
האחות תושבת תל אביב שמובילה את תחום בריאות הציבור במרכז
לרגל שבוע האחות הבינלאומי, הכירו את חלי נוה, תושבת תל...
אירועים ופעילויות לכל המשפחה: חגיגת שבועות בבת-ים
לקראת חג השבועות תשפ"ו, עיריית בת-ים מזמינה את תושבות ותושבי...
חברת החשמל: בית הספר ״נופי ים ״ בתל אביב זכה במקום הראשון בתוכנית החינוכית "נתיב האור" של חברת החשמל
כ-800 תלמידים, ראשי רשויות מקומיות, נציגי משרד החינוך ובכירים בחברת...
גאווה לבת-ים: תלמידי העיר זכו בהוקרה מחוזית על יוזמות חברתיות פורצות דרך
בשבוע שעבר התקיים טקס ההוקרה המחוזי של מינהל חברה ונוער...
שם התערוכה: dd/mmm/yyyy (יום.חודש.שנה) - דקל הררי
אני עובד עם עיתונים. לא בגלל מה שכתוב בהם, ולא...
דילוג לתוכן