לרובוטים יש מקום של כבוד באמנות ובתרבות הפופולרית. חוקי הרובוטים של אסימוב, ׳האל 9000׳, סדרת סרטי ׳שליחות קטלנית׳, WALL-E, מלחמות הכוכבים והרשימה ארוכה ארוכה. מרובוטים שמהווים סכנה קיומית לאנושות ועד רובוטים ׳גיבורים׳ המשמשים ככוח סיוע והצלה. שלילה בצד חיוב. כיום, הרובוטים כבר אינם חלק מהספרות או מסרטים בדיוניים. רובוטים אמיתיים מאיישים מפעלים ופסי ייצור, ממיינים חבילות בבתי אריזה ושילוח, בלא מעט מקומות עובדים צד בצד בני אדם ואפילו שווארמיה אחת ידועה בתל אביב הכניסה לשימוש רובוט שחותך את הבשר מהשיפוד…
מעבר לתפקיד בספרות המדע הבדיוני ובסרטים, משמש המושג לתאר מוצרי חומרה משולבי תוכנה שמבצעים עבודות אוטומטיות, על פי רוב, לעתים בצירוף תכנות מקדים, או בינה כלשהי מאחוריהן. הרובוטים מבוקשים ופעילים במגוון תעשיות, ובעיקר בתחומים בהם העבודה מלוכלכת, מסוכנת, יקרה לביצוע אנושי ומשעממת. הם מבצעים את המשימות שבני האדם לא יכולים, לא מסוגלים או, לא רוצים לבצע בעצמם. הבעיה: כדי שהרובוט התעשייתי יבצע כהלכה את משימותיו וכדי שלא יגרום נזק למפעיליו, הוא חייב לעתים קרובות להיות מופרד מבני אדם, ב׳כלובי מגן׳, או בסביבה ריקה מאנשים. או, אם הם אכן פעילים בסביבה האנושית, הם ׳מוחלשים׳ ומואטים בכח ובמהירות.
וכאן נכנסים לתמונה הקובוטים: רובוטים שיתופיים, שתפקידם ביצוע משימות מרובות תוך קיום אינטראקציה פיסית עם בני אדם הנמצאים בסביבת העבודה, שעובדים בשיתוף מלא עם בני אדם, משלימים את ׳הראש האנושי׳ שמביא עמו ערך מוסף בהיותו ׳חושב׳. יש בתהליך כולו היזון הדדי שבו כל צד חשוב ותורם את חלקו. בשיטה החדשה הזו, העובד האנושי מועצם ומשתמש בקובוט ככלי רב שימושי. במשוואה הזו, הרובוט אינו מחליף את כוח האדם האנושי אלא לוקח על עצמו את המשימות המאמצות, האוטומטיות ואולי גם המסוכנות יותר לבני האדם ומשחרר בכך את השותפים האנושיים למשימות מורכבות וקריאטיביות יותר״.
אחת הדוגמאות הבולטות לתופעה החדשה, נחשפה השבוע במסעדת Orange Clove הסינגפורית, שהחליטה כי רובוטית העונה לשם ״סופי״, היא היא זו שתגיש לאורחי המסעדה את אחד ממאכלי הרחוב היותר פופולריים בעיר: מרק לקסה, שמכיל איטריות אורז המוגשות ברוטב קארי.
למשימה גוייסה חברת הקובוטים Universal Robots והתוצאה: שפית רובוטית שיכולה לארגן מנת לקסה חמה ומשביעה בזמן שיא של 45 שניות בלבד. סופי יכולה להרתיח את האיטריות, להשרותן במים להוסיף את הרכיבים הנוספים: סרטנים ומי קוקוס חריפים ולהגיש ללקוחות. והקצב: 80 קעריות בשעה. הג׳קרטה פוסט, שדיווח על התופעה, אומר כי לדברי מנהלי המסעדה, השימוש בשירותיה של סופי מאפשר לשפים לצמצם למינימום את המשימות המעייפות שחוזרות על עצמן ולהתמקד יותר בלקוחות. כעת נבחנת במסעדה גם אפשרות לשלב את חבריה של סופי בקו האיטריות המוקפצות.