במדינת ישראל נפתחים מאות תיקים פליליים מדי יום בחשד לעבירות פליליות שונות כגון גניבה ממעביד, עבירות אלימות ואיומים, עבירות שוחד, עבירות לפי חוק התחרות, עבירות מס ועבירות רבות אחרות. פתיחת תיק פלילי עלולה להוביל להגשת כתבי אישום גם נגד אנשים נורמטיביים שזוהי ההסתבכות הראשונה שלהם.
מהו כתב אישום
הגשת כתב אישום הוא השלב שבו מתחיל הליך פלילי בבית המשפט נגד אדם בגין העבירה הפלילית בה הוא היה חשוד. כתב האישום מוגש בדרך כלל על ידי המדינה באמצעות התביעה המשטרתית או הפרקליטות בסיומה של שלב החקירה הפלילית ולאחר שלב השימוע שהתקיים לנאשם (ככל שהתקיים) ולאחר שהתובע שהועבר אליו חומר החקירה החליט על הגשת כתב אישום ולא החליט לסגור את התיק.
כאשר מוגש נגד אדם כתב אישום, מעמדו הופך מחשוד לנאשם. שינוי מעמד זה הוא מהותי מאוד, מכיוון שכעת המדינה מאשימה את אותו אדם בעבירות בהן הוא נחשד בביצוען. כעת הוא אינו נחשב רק חשוד בביצוע עבירה פלילית, אלא מתנהל הליך פלילי נגדו בבית משפט שבסיומו יקבע אם הוא אשם או לא וככל שהוא אשם בית המשפט יגזור את דינו.
דרכים למנוע הגשת כתב אישום
בטרם מוגש כתב אישום ועוד בשלבים המוקדמים של החקירה, מומלץ להיות מיוצגים על ידי עורך דין פלילי שיוכל, בעזרת ייעוץ נכון ובעזרת התנהלות נכונה ומקצועית, למנוע הגשת כתב אישום ולפעול לסגירת התיק בדרכים שונות, לרבות במסגרת הליכי שימוע לפני הגשת כתב אישום.
כיצד ניתן למחוק כתב אישום
בראש ובראשונה – כאשר אדם מקבל לידיו כתב אישום פלילי, עליו לפנות באופן מידי ובהקדם האפשרי לעורך דין פלילי מומחה. מכיוון שכתב אישום הוא חלק מתהליך של הליך פלילי ארוך ומורכב, יש צורך בליווי אישי וצמוד של עו"ד פלילי המתמחה בניהול הליך פלילי ובסוג העבירה בה הואשם הנאשם.
ככל שהוגש כתב אישום קיימות מספר דרכים למחיקתו. מחיקת כתב אישום יכולה להיעשות בהסכמת התביעה לאחר שעורך הדין הפלילי בא בדברים עם התביעה או בהחלטה של בית המשפט לבטל את כתב האישום לאחר העלאת טענות רלבנטיות שונות לביטול כתב האישום על ידי עורך הדין הפלילי.
יש לפנות לעורך דין פלילי מיומן כדי שיבחן וישקול מהן הדרכים העדיפות למחיקת או ביטול כתב האישום (ככל שהדבר אפשרי בנסיבות העניין), ואיך ומתי לעשות בדרכים אלו שימוש.