תערוכה חדשה של הפסל רמי אטר

תערוכה חדשה של הפסל רמי אטר
צילום שרון זינדאני

הפסל והאומן רמי אטר מוצא בברזל את החומר המתאים ביותר עבורו, חומר המאפשר לו לבטא עולם פנימי מורכב, לעיתים תוך מאבק ולעיתים תוך דיאלוג עם הברזל. יצירתו אישית מאוד ונובעת מתוכו כביטוי צורני לעולמו הרגשי.

התחושה העולה מכל אחת מעבודותיו המופשטות של רמי אטר כפולה כפי שכותבת אוצרת התערוכה דניאלה שלו "רגע אחד נופלים בשביו של הברזל המוצק, הכבד והנוכח, וברגע אחר נראה כי הצורות הגולמיות נעדרות קיום של ממש ועוד מעט קט ייאבדו את נוכחותן הפיזית ויהיו כלא היו".

דניאלה שלו מוסיפה: "מהו אותו דבר חמקמק שמאפיין את דמויותיו של אטר, אותו צל עובר? – אולי זאת האמורפיות של הצורות, אולי התחושה שאף דמות לא עשויה עד הסוף, שכולן מופשטות ונטולות פרטים; מין גולם שטרם קם על יוצרו. הדמויות היחידאיות, שאף אחת מהן אינה עותק של חברתה ושלמותן טמונה בחוסר השלמות שלהן, נוצרו בלי תבנית ובלי שכפול, בחיתוך ידני וכמעט תמיד בעזרת פטיש, אזמל ומבער.

אלה מהן השטוחות על הרצפה מנסות להתרומם ונראות בשלבים שונים של התהוות. כאילו באו מן העפר, והן בדרכן להיות יצור אנושי, עוד בטרם היווצרות הפרטים האישיים והזהות המסוימת. דמויות, שיכולות להיות כל אדם ובאופן מסוים גם בכל זמן. דמויות נבראות, שכמו מתמלאות חיים לנגד עיניו של הצופה – קשות וכבדות ובו־בזמן גמישות ורכות למראה.

שני קירות במרכז החלל שחזיתם צבועה זהב מקדמים את פני המבקרים בתערוכה. הבחירה בזהב, המייצג איזה סדר שמימי, מכוונת לרעיון הנצחיות ונושאת בחובה משמעויות של טוהר, שלמות ואלוהיות. אך מרגע שעוברים אל מאחורי הקירות האלה, נראה שעומדים בשערי הגיהינום. שתי שורות של דמויות תלויות על אנקולים, כמו בשר שחוט בבית המטבחיים. דמויות התלויות מראשן, מצווארן, מכף רגלן נתלות, נאחזות זו בזו, משוועות להצלה. המעבר ביניהן מעורר חרדה, טורד מנוחה ומעורר מחשבות על חיינו הארעיים, על נזילות הזמן, על הקיום לצד אובדן וחסר, על זיכרון ושכחה, חיים ומוות. העבודות בתערוכה עוסקות בסוגיות אוניברסאליות ובשאלות קיומיות. הן נוגעות באדם המחפש משמעות".

רמי אטר, 61, אומן ופסל ישראלי ותיק ומפורסם מפסל בברזל, לעיתים עם נגיעות פליז, בטכניקות שפיתח בעצמו במאמץ להוסיף רבדים ליצירתו. פסליו המדהימים והמרגשים מתאפיינים בשימוש בתנועה ובחלל, ונוצרים מתוך שפה שגבולותיה אינם ברורים, באמצעותה מוזמן הצופה לפרש את הדיאלוג בין הגשמי לנראה לעין ובין החלל החסר הנוצר בתוכו. יצירתו האקספרסיבית מושפעת מחייו, מהאנשים הסובבים אותו, מאלה הקיימים ושאינם קיימים עוד. כל אלה מתווים את קווי פסליו, כך שלעיתים החסר יוצר בהם את הקיים, והמסה המלאה מעצבת ויוצרת את הסביבה העוטפת את העבודה.

התערוכה "כצל עובר" מוצגת בבית האומנים בראשון לציון. פתיחה במוצ"ש, 13 בנובמבר למשך  שלושה וחצי שבועות. אוצרת: דניאלה שלו.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
שלוש שכנות, שלושה שווקים: בת ים בונה, ראשון לציון משנה קצב וחולון מחכה להתחדשות
שלוש ערים צמודות, קהל רוכשים דומה וסיפורים שונים: בת ים...
3,500 מקומות חניה, שאטלים בחינם והשאלה שעוד אין עליה תשובה
מתחם החנה וסע החדש במערב ראשון לציון נפתח השבוע. ארבעה...
פרויקט חדש של חברת אב-גד בראשון לציון יוצא לדרך: אב-גד הגיעה לסף החתימות הנדרש בפרויקט התחדשות עירונית ברח' זלמן שניאור בראשון לציון
במסגרת פרויקט פינוי בינוי תהרוס החברה חמישה בניינים עם 80...
ראשון לציון: הצלצול האחרון עולה כסף - כמה באמת עולה להמשיך את יום הלימודים?
בשעה שתיים בצהריים מסתיים יום הלימודים, אבל עבור הורים רבים...
תערוכה חדשה מהצלחת אל שדה הקרב: אוכל, מלחמה והחיבור בין האישי ללאומי בתערוכה "טעם של יצירה"
הגלריה לאומנות עכשווית של המרכז האקדמי לוינסקי־וינגייט מציגה תערוכה חדשה:...
הודעה לעיתונות 24 בספטמבר 2026 הסרט הראשון בשבילם: רגע לפני הפתיחה, ערב הוקרה למשרתי המילואים, אנשי הקבע וכוחות הביטחון במובילנד בת-ים
רגע לפני פתיחתו הרשמית של ה-Movieland בית הקולנוע החדש ב-...
הסימפונית הישראלית ראשון לציון בקונצרט קלאסי עם טוויסט – כשמוצארט הופך לג'אז עם הפסנתרן והמוזיקאי הורסטילי גיא מינטוס
התזמורת הסימפונית של ראשון לציון בטוויסט מיוחד לכבוד תקופת החגים:...
בת-ים חוגגת 100 גם בסוכות: מגוון אירועים ופעילויות לכל המשפחה ברחבי העיר
עיריית בת-ים מזמינה את התושבות והתושבים ליהנות בחג הסוכות ממגוון...
ראשון לציון - כשהשכונה הופכת לעיר בתוך העיר
ראשון לציון היא אחת הערים שבהן המרחק בין חלק אחד...
כמו פרפר" הצגה מיוחדת לרגל חודש המודעות למאבק בסרטן השד. קפה תיאטרון הקאמרי יום שלישי 13.10.26 בשעה 20 :30
מאת: חי אליהו בימוי: שיקמה הופמן זיו שחקנים: אפרת בזר, אמיר מרציאנו, שיקמה הופמן-זיו מוזיקה מקורית: עמית...
דילוג לתוכן